Arinul este un excelent remediu în tratarea ulcerului varicos, a anginei, febrei sau a nevralgiei sciatice. Se folosesc frunze sub formă de cataplasme calde, care se aplică din 4 în 4 ore.

Înlătură durerile reumatice

Persoanele care suferă de gută sau dureri reumatice pot opta pentru decoctul din frunze de frasin, 50 de grame de plantă la un litru de apă.
Compoziţia se bea călduţă, amestecată cu puţin suc de lămâie, trei ceşti pe zi.

În cazul litiazei renale, a asteniei sau a plăgilor se recomandă infuzie de măceş, o lingură de plantă la un litru de apă. Pentru plăgi se pot folosi comprese călduţe cu decoct, de două ori pe zi. Substitut de chinină, arinul negru, având proprietăşi antiinfecţioase şi febrifuge foarte puternice este folosit pentru oprirea hemoragiilor interne.

Se recomandă în acest caz o jumătate de linguriţă de pulbere, de trei-patru ori pe zi. Clătirea gurii, câte un sfert de oră, cu acest preparat, de două ori pe zi, opreşte sângerăriile gingiilor, combate infecţiile gingivale şi dentare şi este un leac extraordinar împotriva paradontozei.

În doze mai mari, frunzele de anin sunt un bun vomitiv, fiind utile pentru a elimina substanţele toxice din organism.

Culese până la sfârşitul lunii iulie, frunzele de mesteacăn sunt un leac de excepţie pentru plămâni şi căile respiratorii, folosit şi în astm şi bronşită. Toamna, frunzele de mesteacăn, fiind diuretice şi antiinfecţioase, sunt excepţionale pentru dizolvarea pietrelor la rinichi, împotriva cistitei şi nefritei. Se recomandă o infuzie combinată.

Patru-şase linguri de mesteacăn se pun în jumătate de litru de apă şi se lasă la macerat de seara până dimineaţa, apoi se strecoară, iar maceratul rezultat se pune deoparte. Planta rămasă după filtrare se fierbe iar într-o jumătate de litru de apă, se lasă la răcit, apoi se filtrează. Cele două extracte se combină, iar din compoziţia obţinută se consumă un litru pe zi.

Felicia Iederă


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *