Zeci de români plecați să muncească peste graniță la cules de sparanghel sunt acum într-o situație limită. Oamenii au rămas pe drumuri după ce au fost dați afară.
”Sunt din ce în ce mai mulțicei care semnalează că acele condiții de muncă din Germania sunt departe de ceea ce li s-a promis. Aici sunt mai multe planuriîn care ar trebui purtate niște investigații ale autorităților din România, ale surselor diplomatice care trebuie să dea legătura cu autoritățile germane pe canalele specifice. Pe de o parte sunt firme de recrutate. Sunt 370 de firme în România care au depus documentația pentru a desfășura activitatea racolării de muncă pentru Germania. Cele mai multe dintre ele au autorizații false.

Multe dintre aceste firme de recrutare încasează comisioane direct de la cei pe care îi trimit la muncă în Germania, comisioane care variază de la 70-100 de euro, pe lângă ceea ce primesc de la fermerii germani. Aștept de la Violeta Alexandru răspuns dacă garantează pentru aceste firme.

Contractele pe care muncitorii le primesc conțin niște clauze abuzive în toată U.E. Este preaviz de o zi, ești concediat azi, mâine pleci. Sau cele legate de norma de lucru, multe dintre ele prevăd plata la kilogram, care este contrar regulilor. Se plătește pe oră, nu pe kilogram. Astfel muncitorii ajung să lucreze 16 ore pentru a îndeplini criteriile.

Sunt multe clauze ce vizează condițiile de cazare și de clauză.

Muncitorii români care au încercat să invoce că sunt creștini ortodocși și că e Paștele, au fost amenințați cu amenda sau chiar cu concedierea dacă au refuzat să se ducă la muncă în Sfânta zi de Paște”, a declarat Adrian Ursu.
Sursa antena3.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *