Pentru prima oară în valul patru al pandemiei de coronavirus, un oraș din România a intrat în carantină de noapte. Locuitorii vor avea nevoie de declarație pe propria răspundere sau de o adeverință de la angajator pentru a putea circula în weekend, în intervalul orar 20:00- 05:00.

Timișoara, primul oraș din România în care se instituie carantina
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis miercuri, 22 septembrie, ca în Timișoara să fie impusă carantina de weekend, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, după ce a fost depășită rata de infectare de 4 la mie.

Primul oraș din România care intră în carantină de weekend. Locuitorii au nevoie de declarație pe propria răspundere

Măsura intră în vigoare de vineri, 24 septembrie. Municipiul Timișoara devine astfel primul oraș din România în care este insituită carantină. Iată ce măsuri au impus autoritățile:

Revin astfel declarația pe propria răspundere și adeverința de la angajator pentru timișorenii care circulă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul 20:00-05:00. De asemenea, masca devine obligatorie în spații publice, precum piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spații comerciale, spitale.

În ce privește activitatea magazinelor, aceasta este este permisă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică doar între 05:00-18:00. În rest, timișorenii își pot comanda la domiciliu. Totodată, restaurantele, cafenele sau pe terasele rămân deschise între 05:00-02:00, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, doar cu Certificat Covid( verde).
În sălile de sport/fitness, bazinele de înot pot ocupa până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, doar cu persoane care au certificat verde, iar evenimentele private pot fi organizate cu cel mult 200 de persoane la interior, cu prezentarea certificatului verde.
La evenimentele în aer liberpot participa cel mult 1.000 de persoane, cu purtarea măștii de protecție, suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și prezentarea certificatului verde.

Revine declarația pe propria răspundere în România

Potrivit legii în vigoare, se interzice circulația persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 20:00 – 05:00, cu următoarele excepţii:

Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
Deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

Deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Operatorii economici pot presta servicii de livrare la domiciliu în intervalul 18 – 5.
Pentru prima data din decembrie 2020, România trece pragul de 7.000 de noi infectări cu coronavirus, în 24 de ore. Mai exact, au fost înregistrate 7.045 de cazuri noi, în timp ce, în același interval, 130 de pacienți au murit. Autoritățile au transmis că numărul bolnavilor internați la ATI a depășit 1.000. 18 dintre aceștia sunt copii.

Bucureștiul intră, de astăzi, în scenariul roșu. Rata de infectare cu COVID-19 a depășit 3 la mia de locuitori

În intervalul 21.09.2021 (10:00) – 22.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 130 de decese (55 bărbați și 75 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *