Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care se reduce vârsta de pensionare pentru o categorie de persoane.

Miercuri, 29 septembrie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care anumite categorii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 15 ani.

După intrarea în vigoare a actului normativ, avocații cu handicap grav care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap grav vor beneficia de reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare.

Vârsta de pensionare, redusă cu 15 ani pentru o categorie de cetățeni. Legea, promulgată de Klaus Iohannis

Într-o primă fază, proiectul a fost adoptat de Parlament în octombrie 2020, însă șeful statului a retrimis legea spre reexaminare, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, care a constatat neconstituţionalitatea unor prevederi.

Ulterior, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a admis cererea de reexaminare a preşedintelui şi a modificat prevederile iniţiale.

”Persoanele cu handicap grav care au realizat, în profesia de avocat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap grav beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr.1”, prevede legea, conform Agerpres.

Acest act normativ reprezintă o completarea a Legii 72/2016 care prevede reducerea vârstei standard de pensionare cu 15 ani pentru persoanele cu handicap grav.

Prevederea se aplică acelor persoane care au realizat cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat.

Legislația actuală privind sistemul de pensii al avocaților prevede că vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 5 luni pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați.
Legile promulgate miercuri de Klaus Iohannis

În total, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a promulgat 8 legi importante în cursul acestei zile. Iată lista:

”Decret privind promulgarea Legii pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum și modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ (PL-x 243/06.05.2020);

Decret privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților (PL-x 262/01.09.2017);

Decret privind trecerea în rezervă a domnului general de brigadă – cu o stea Teglaş Cristian din Ministerul Apărării Naționale – la data de 1 octombrie 2021;

Decret privind eliberarea din funcția de procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul teritorial Galați a doamnei Fănica Hahuie – pensionare, la data de 1 octombrie 2021;

Decret privind eliberarea din funcția de judecător a domnului Adi Gabriel Stăncioiu, vicepreședinte al Judecătoriei Drobeta Turnu Severin – pensionare, la data de 1 octombrie 2021;

Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul București a domnului Iulian Târţău – pensionare, la data de 1 octombrie 2021;

Decret privind eliberarea din funcția de judecător grad profesional de curte de apel la Tribunalul Brăila a doamnei Cătălina Hermina Roman – pensionare;

Decret privind eliberarea din funcția de judecător grad profesional de curte de apel la Tribunalul București a doamnei Luminița-Speranța Târțău – pensionare”.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *