13 milioane de români vor beneficia de compensații la energie electrică, ceea ce se traduce prin aproximativ 5,2 milioane de gospodării, în timp ce 3 milioane de români vor primi ajutorul pentru consumul de gaze naturale. Ministrul Energiei a făcut declarații pe acest subiect. Aflați în continuare care au fost precizările lui Virgil Popescu.

Subvenționarea consumului de energie electrică și gaze naturale

Joi, 30 septembrie, Ordonanța de Urgență prin care se va subvenționa consumul de gaze naturale și energie electrică în sezonul rece 2021-2022 a urmat ciclul de avizare. Potrivit Ministerului Energiei, de compensațiile la energie electrică vor beneficia 13 milioane de români, adică aproximativ 5, 2 milioane de gospodării.

În același timp, alte 3 milioane din totalul de 4 milioane de consumatori vor primi din partea statului sprijin pentru plata consumului de gaze naturale.

Sigur mâine (joi, 30 septembrie) va pleca în circuitul de avizare între ministere și în prima ședință de guvern – va trebui să convocăm și CES-ul săptămâna acesta, să avem aviz – și în prima ședință de guvern va fi aprobată, a declarat Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit actului normativ, ajutorul sub formă de subvenție se va aplica direct pe factură, iar furnizorul o va recupera prin deducere din taxele și impozitele pe care le plătește. Ministrul Energiei a explicat că regularizarea va fi la cinci luni de zile. Oficialul spune că totul va fi foarte ușor pentru consumator și că el nu va trebui să facă nimic, doar va primi factura.

Precizăm faptul că în ultima săptămână la gazele naturale au fost înregistrate scumpiri de aproximativ 14 lei.

Cum vor fi compensate facturile la gaze naturale și energie electrică
Guvernul va acorda o subvenție de 25% la factura de gaze și o compensație calculată ca diferență între prețul mediu și cel minim din piață, la energie electrică, doar anumitor categorii de consumatori, aleși în funcție de energia consumată.

Mare atenție! Consumatorii casnici de energie electrică și gaze naturale beneficiază de această subvenție în situația în care se încadrează în limitele de consum prevăzute și dacă nu beneficiază de subvenția acordată pentru consumatorul vulnerabil.

Este important de menționat că pentru sprijinirea consumatorilor casnici în sezonul rece 2021-2022 se stabilește o schema de acordare a unei subvenții lunare pentru plata prețului final aferent consumului de energie electrice și gaze naturale pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022. În acest fel, diferența de preț final acordată drept subvenție va fi suportată de la bugetul de stat, prin compensări ale furnizorilor de energie electrică și gaze naturale.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *