Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că în următoarele trei-patru săptămâni România ar putea ajunge la acelaşi număr de infectări cu SARS-CoV-2 ca la mijlocul lunii decembrie.

Acela va fi momentul în care Guvernul va putea discuta despre renunțarea la anumite restricții, inclusiv la certificatul COVID.

Ministrul Sănătății se așteaptă ca în trei patru-săptămâni de acum încolo să asistăm la o scădere rapidă a numărului de infectări cu coronavirus, moment în care se va putea discuta și despre renunțarea la unele restricții.

„Creşterea a fost timp de cinci-şase săptămâni şi probabil că într-un interval de timp similar sau chiar puţin mai scurt vom ajunge la valorile înregistrate la jumătatea lunii decembrie. Cred că mai degrabă în luna martie o să ajungem pentru că un interval de patru săptămân socotit de acum, suntem în 10 februarie(…), probabil că trei patru-săptămâni de acum încolo vom asista la o scădere rapidă, să sperăm că rămâne aşa”, a declarat joi seara Alexandru Rafila, la Digi 24.
Asta nu înseamnă că oamenii nu trebuie să respecte în continuare măsurile de prevenţie, a punctat Rafila, şi „că nu trebuie să protejăm mai ales pe cei vulnerabili, prin vaccinare”.

Care vor fi ultimele restricții care vor fi ridicate în România

„Ultimele restricţii, dacă vreţi, care se vor ridica vor fi legate de utilizarea măştii în interior. În rest, probabil că vom putea reveni la normal şi sper să putem să renunţăm şi la starea de alertă care deja se prelungeşte de aproape doi ani în România”, spune ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila a arătat că rezultatele unui studiu făcut în ţară au indicat că una din opt persoane internate la ATI are infecţie cu tulpina Delta.

„Restricţiile trebuie ridicate gradual”

„Restricţiile trebuie ridicate gradual şi oamenii trebuie să înţeleagă că au în continuare responsabilitate pentru semenii lor. Nu excludem apariţia de noi variante care pot să afecteze anumite comunităţi sau anumite grupuri vulnerabile. Sper să fie ultimul val care pune probleme majore”, a subliniat el.

Potrivit acestuia, în următoarele trei-patru săptămâni vom ajunge la un un număr de cazuri similar cu cel de la mijlocul lunii decembrie, deci la o incidenţă apropiată de 1.

„Atunci sigur că putem discuta despre o reevaluare a măsurilor de sănătate publică şi chiar la renunţarea la anumite restricţii, cum ar fi certificatul digital”, a mai afirmat el.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *