Două alerte cod galben de furtuni puternice și caniculă au fost emise luni dimineață de specialiștii de ANM.

România, afectată de caniculă și furtuni puternice. Alerte cod galben emise de ANM
Vremea călduroasă mai rămâne în țara noastră cel puțin două zile. Pentru 29 și 30 august, meteorologii anunță maxime de mijloc de vară.

ANM a emis un cod galben de caniculă pentru zilele de luni (29 august) și marți (30 august).

Conform meteorologilor, valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice. Local va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 37 de grade.

Nici la mijlocul săptămânii nu scăpăm de căldură. ANM mai punctează că în zone sud-estice disconfortul termic se va menține ridicat și pe parcursul zilei de miercuri, 31 august.

Revin în forță furtunile puternice. Zonele care intră sub cod galben
De luni, de la ora 12.00, până marți, 30 august, la ora 10.00, mai multe zone din nordul, vestul și centrul țării vor fi afectate de fenomene de instabilitate.

În acest interval, ANM anunță că vor fi perioade cu manifestări extreme ale vremii în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Olteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei, în Carpații Occidentali, în nordul Carpaților Orientali și local în Carpații Meridionali.

Aici se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

Ploile abundente nu se opresc marți. Conform meteorologilor, gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat pe tot parcursul săptămânii.

Capitala, sub alertă cod galben de caniculă
ANM a inclus și Bucureștiul pe lista zonelor afectate de caniculă.

”Valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade, iar cele minime de 16…19 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat”, precizează ANM.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *