În ultima perioadă au avut loc mai multe cutremure.

Deși nu a fost vorba despre cutremure puternice, care să provoace pagube de vreun fel, situația este una alarmantă.

În acest context, seismologii au analizat lucrurile și au descoperit când ar putea avea loc un cutremur fatal, de peste 7 grade celsius.

România a raportat un nou cutremur, marți dimineața
Seismul, care a avut loc în zona seismică Vrancea, a avut o magnitudine de aproape 4, conform datelor INFP.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a transmis că un seism cu magnitudinea de 3.8 a avut loc în zona seismică Vrancea.

Cutremurul, consemnat marți dimineața la ora 9:47, a avut loc la adâncimea de 147 de kilometri.

”În ziua de 18 Ianuarie 2022, la ora 09:47:01 (ora locală a României), s-a produs în Zona Seismică Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.8, la adâncimea de 147 km”, informează INFP.

Potrivit sursei citate, intensitate cutremurului a fost considerată a avea nivelul II.

Seismul de marți s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 73 km E de Brașov, 88 km NE de Ploiești, 105 km S de Bacău, 119 km V de Galați, 119 km V de Brăila, 139 km N de București, 159 km NE de Pitești, 187 km SV de Iași, 187 km E de Sibiu, 204 km N de Ruse.

Cutremur mare în România
Toată lumea a auzit de cutremurul din 1977, care a provocat o mulțime de pagube și a rămas în istorie. De atunci, românii s-au temut mereu de un alt seism mare, care să le dea viețile peste cap, să îi lase din nou fără locuințe și unora chiar să le ia viața.

În ultima vreme, la noi în țară au avut loc mai multe cutremure de putere mică, dar niciunul nu a avut urmări. De la începutul anului au avut loc 11 cutremure. Cel mai puternic a fost cel din 16 ianuarie la ora 15:43:12, care a avut magnitudinea de 4,5, și s-a produs la adâncimea de 145.813 kilometri.

Prof. dr. ing. Gheorghe Mărmureanu, unul dintre cei mai buni seismologi, a declarat când ar putea avea loc un cutremur mare, de peste 7 grade celsius. Astfel, consideră că un astfel de seism ar putea fi înregistrat în jurul anului 2040, iar până atunci nu se va pune problema de așa ceva.

„Eu am spus că viitorul mare cutremur este în jur de 2040, adică un cutremur cu magnitudinea de peste 7 şi ceva. Din punctul meu de vedere nu se pune problema unui cutremur catastrofal până la această dată”, a spus prof. dr. ing. Gheorghe Mărmureanu la Antena 3.

Ce urmări va provoca cutremurul
Specialistul a declarat că va fi un cutremur mare, ce va provoca pagube imense. Totuși, urmările și felul în care îl vor resimți oamenii depind mult de ora la care se produce, anotimpul, locația, epicentrul, precum și locul în care sunt românii la momentul cutremurului.

Specialistul este sigur pe previziunile sale, având în vedere că are o vastă experiență în domeniu și a scris multe cărți despre acest fenomen. Totuși, ne sugerează să nu ne panicăm, pentru că lucrurile sunt imprevizibile și un seism puternic ar putea lovi chiar mai devreme.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *