Una dintre cele mai puternice voci care cereau statului român măsuri extreme de combatere a virusului încă de la începutul pandemiei este Octavian Jurma. Mai multe publicații atrag, însă, atenția că timișoreanul care dorea lockdown total în timp ce soția sa se pregătea să plece în Maldive și care până acum mai bine de un an nu ar fi fost cunoscut nici măcar locuitorilor din propriul său oraș, a ajuns să fie citat la nivel național pe subiecte pentru care nu ar avea calificările necesare, relatează Realitatea PLUS.

Nici măcar el nu pare să se fi hotărât ce titulatură deține. De-a lungul timpului, pe fiecare platfomă de socializare avea notat ceva diferit, de la „om de știință”, la „persoană care face cercetări privind conducerea și dinamica psiho-socială”. Jurma ar fi oferit chiar și „servicii de coaching pentru directori executivi, consultanță de marketing, de management, medicală, politică, cercetare, oratorie, planificare strategică, negocierea și dezvoltarea leadership-ului”. Omul cu zece rânduri de titulaturi este fanul edilului Timișoarei, Fritz, căruia i-a dedicat ode pe Facebook chiar înaintea alegerilor din 2020, relatează Realitatea PLUS.

„Dominic Samuel Fritz s-a format într-un sistem cultural și de valori după care noi tânjim dar în același timp a prețuit suficient de mult valorile noastre încât să rămână aici. Ceea ce oferă prin formarea sa duală unică este atât sentimentul că suntem iarăși mai făloși decât restul țării dar și genul de garanție în fața marilor puteri europene pe care le-a oferit Carol I când a fost adus la 27 de ani (mai tânăr decât Dominic) să conducă țara de părinții fondatori ai PNL și României mari.”

După ce a câștigat primăria Timișoarei, Fritz l-a delegat pe Octavian Jurma să-l reprezinte la spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, una dintre unitățile medicale care s-au aflat constant în linia întâi în lupta cu pandemia. Potrivit publicației locale „Renașterea”, în momentul instalării în Consiliul de Administrație al Spitalului, Jurma a fost recomandat drept „medic și cercetător specializat pe neuroștiințe, cu studii postuniversitare în SUA, unul dintre fondatorii grupului pentru studiul formal al sistemelor vii, care încearcă să găsescă modele matematice și să formalizeze fenomenele biologice și sociale. Pasionat de statistici, dar și de transparența autorităților, analizele sale privind evoluția pandemiei de COVID-19 au devenit un punct de referință pentru mulți, inclusiv pentru presă și autorități”, relatează mai multe publicații, potrivit Realitatea PLUS.

Acestui om priceput la toate i-ar lipsi însă calificările cu care a defilat și care l-ar face competent să-și dea atât de aspru cu părerea asupra pandemiei și a măsurilor care trebuie aplicate.

Octavian Jurma ar fi posesorul unei diplome de absolvent al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Timișioara. Interesant este că Jurma uită constant perioada în care a frecventat această facultate, notează Realitatea PLUS. Potrivit publicației „Renașterea”, în prezentarea de pe Facebook, Jurma scrie că în 1989 a fost admis pe bază de examen la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, iar în 1994 a absolvit facultatea. În CV-ul său apare, însă, o cu totul altă perioadă de studenție, din 1987 în 1993.

Mai important este că, potrivit mai multor publicații, timișoreanul Octavian Jurma nu a profesat niciodată ca medic și nu ar avea drept de liberă practică în acest sens.

În ce privește titlurile de epidemiolog și de cercetător cu care Octavian Jurma s-a prezentat bună vreme, chiar el a recunoscut ulterior în descrierea sa de pe Facebook… că nu are nicio calificare din cele menționate, potrivit Realitatea PLUS.

„OMUL DE ȘTIINȚĂ” CARE ANALIZEAZĂ PANDEMIA ÎN ROMÂNIA

„Studiez pandemia dar nu sunt epidemiolog și nici expert în sănătate publică și m-am format mai degrabă ca pandemiolog pe parcursul ultimului an. Folosesc metode statistice și algoritmice ca să studiez pandemia dar nu sunt bio-statistician. De fapt, nu am nicio specializare medicală formală și nici un titlu academic sau administrativ în România.”

Potrivit R3Media, Octavian Jurma nu ar avea titluri academice sau administrative nici alte țări. Timișoreanul susține că a primit un premiu în domeniul cercetării în SUA, fapt ce nu a putut fi confirmat, însă.

„Omul de știintă” Octavian Jurma pare mai mult un om de afaceri. Potrivit R3Media, în primul an al pandemiei, când timișoreanul a câștigat o oarecare notorietate la nivel național, profitul firmei sale cu zero angajați a explodat, de la 214 lei, cât a înregistrat în 2019, la peste 30.000 de lei.

Pe lângă firma sa, înainte să devină „om de știință”, Octavian Jurma se mai ocupa de editarea a două site-uri, deținute împreună cu soția sa: „Ghidul Medical” și „Ghidul Nunții”. Jurma mai este implicat și în „Mișcarea Sinergistă”, un ONG format chiar de către el, cu un scop cel puțin neînțeles. Scopul „Mișcării”, potrivit omului de știință Jurma, este acela că „1 plus 1 fac 10, 100, 1000, 1.000.000”, relata în anul 2018 publicația Bihor Online. R3Media scrie că Jurma preconiza că ONG-ul său va ajunge faimos în anul 2020 și că va ajuta la marea resetare a României prin germinarea ideilor sinergismului. Jurma povestește într-un text foarte alambicat despre acest concept, inspirat dintr-o știință care nu poate fi demonstrată în laboator și care ar reduce concret societatea la mecanismul genetic al slecției naturale.

În textul său, Octavian Jurma prezintă o biologizare a vieții sociale, o pseudo-știință care s-ar fi regăsit și în doctrina fascist-nazistă. R3Media prezintă și concluzia textului filozofic al timișoreanului: „lumea trebuie condusă de cei care înțeleg mecanismele „virusării mentale”, ca nu cumva să ne îmbolnăvim cu toții la cap de vreo „ciumă” roșie. Sinergic, de asemenea, individul trebuie să înțeleagă că libertatea sa personală trebuie integrată colectivului și binelui mai mare.”


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *