În contextul în care invazia asupra Ucrainei continuă, președintele României, Klaus Iohannis, dorește din partea statelor UE o serie de sancțiuni suplimentare pentru Rusia.

Luni, 21 martie, Klaus Iohannis a participat la o videoconferință organizată de președintele Consiliului European, Charles Michel, înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, la care va participa și președintele SUA, Joe Biden, a anunțat Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis dorește sancțiuni suplimentare pentru Rusia
Potrivit site-ului prezidențial, discuțiile din cursul acestei zile s-au concentrat pe evoluțiile legate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent pe eforturile de gestionare a situaţiei umanitare din Ucraina şi pe măsurile de sprijin pentru refugiați.

Totodată, au fost abordate aspectele legate de implementarea sancţiunilor adoptate de Uniunea Europeană la adresa Rusiei, respectiv a Belarusului, precum şi continuarea procesului de identificare a noi măsuri restrictive.

Klaus Iohannis ”s-a pronunțat pentru adoptarea de către Uniunea Europeană de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, care să aibă un impact relevant asupra acesteia”, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, intrat în ziua 26, a transmis Administrația Prezidențială.

Pe lângă acest subiect, Administraţia Prezidenţială mai arată că, în cadrul intervenţiei sale, preşedintele Iohannis a informat despre eforturile pe care ţara noastră continuă să le depună pentru gestionarea fluxului de refugiaţi din Ucraina, precum şi despre sprijinul direct acordat Ucrainei prin hub-ul umanitar de la Suceava, care beneficiază de sprijinul Comisiei Europene şi al statelor membre.

Iohannis a subliniat că acest sprijin trebuie acordat în continuare, evidenţiind dificultăţile cu care se confruntă populaţia care a rămas în Ucraina şi accentuând nevoia urgentă de a se ajunge la încetarea focului şi de a proteja civilii din Ucraina.

Iohannis și liderii UE, discuții despre securitatea energetică a blocului comunitar
Klaus Iohannis și participanții la reuniunea video de luni au vorbit și despre subiectul preţurilor ridicate la energie. Preşedintele României a reiterat nevoia de identificare cât mai rapidă a unor soluţii convergente la nivel european, atrăgând atenţia asupra dificultăţilor generate de legătura dintre scumpirea gazelor naturale şi preţurile la energia electrică, ceea ce generează un impact nedorit asupra pieţei.

”Preşedintele Klaus Iohannis a indicat că obiectivul imperativ este de a găsi soluţii eficiente pe termen scurt, care să protejeze cetăţenii europeni şi competitivitatea economică la nivelul Uniunii, pentru ca producţia industrială şi locurile de muncă din economiile europene să nu fie afectate pe termen lung de actuala criză energetică”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

La discuțiile de luni au mai participat prim-miniştrii Republicii Letonia, Krisjanis Karins, Luxemburgului, Xavier Bettel, Republicii Slovace, Eduard Heger, Ungariei, Viktor Orban, şi Irlandei, Micheal Martin.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *