Cea mai veche tradiție de Sfintele Paști.

Paștele este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul bisericesc.

Săptămâna premergătoare acestei sărbători se numește Săptămâna Patimilor, iar la finalul ei se este Învierea Domnului, când credincioșii merg la biserică și iau Lumina Sfântă. De această mare sărbătoare se leagă multe tradiții și obiceiuri, chiar și superstiții, însă există o tradiție specială, veche, care se respectă și în zilele noastre.

Tradiție specială de Paște

Una dintre cele mai vechi și speciale tradiții de Paște, care provine din Moldova și se respectă și în zilele noastre, are legătură cu ceva ce se face în dimineața primei zilei de Paște și se continuă și în celelalte două zile de sărbătoare.

Astfel, în dimineaţa următoare după noaptea Învierii se pune un ouă roşu într-un bol sau o cană cu apă unde trebuie neapărat să fie și câteva monezi. Cu acea apă, începând de la copii, toți membrii familiei trebuie să-și spele fața.

Apoi, cu oul roșu, fiecare membru al familiei trebuie să-și atingă fruntea, obrajii și bărbia, făcând cu oul semnul Sfintei Cruci.

Se spune că acest obicei aduce noroc și sănătate celor care îl respectă. De asemenea, tot de Paște, în zonale rurale, o altă tradiție cere ca oul să fie mâncat, iar cojile sale roșii să fie aruncate pe drum.

Alte tradiții, obiceiuri și superstiții de Paște
În dimineaţa Paştelui este bine să priveşti prima dată într-o cofă cu apă neîncepută, pentru că se spune că vei avea vederea bună tot restul anului. La slujba de Înviere să fii îmbrăcat cu o haină nouă pentru că se spune că îmbrăcămintea nouă are rol purificator.

O superstiție spune că în ziua de Paşte nu este bine să dormi. Dacă faci asta vei fi somnoros și lipsit de energie tot restul anului. Tot de Paște, în unele zone din țară, se aşează o bucăţică de fier sub prag, menită să ofere protecție locuinței.

Haine noi se îmbracă nu doar la slujba de Înviere, ci și Vinerea Mare când se trece pe sub Aer. Potrivit Tradiției, în fiecare an, în Vinerea Mare, coborâm în mormânt, împreună cu Hristos, pentru ca, mai apoi, să și înviem împreună cu El.

Este o coborâre și ridicare din groapă în mod simbolic, prin trecerea pe sub masa aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul mort al lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *