Regatul Bhutan este unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Terra. Este un regat mic, situat între India și China, pe versantul sudic al marelui Masiv Himalayan.

Ministerul de fericire a fost creat de către Guvernul Bhutanului care a considerat absurd să se bazeze pe indicatorii financiari ( PIB) ca nivelul de bunăstare al țării.

Zâmbetul populației este unul dintre indicatorii elaborați.

Conducerea Bhutanului se orientează pe Index-ul de Fericire Națională – Gross National Happiness. Index-ul de Fericire Națională este considerat ca fiind un element cheie în construirea economiei Regatului Bhutan, care corespunde valorilor spirituale budiste.

Ministerul de fericire a organizat mai multe conferințe internaționale, la care au fost invitați economiștii occidentali (inclusiv laureați ai premiului Nobel în economie), în scopul de a elabora metode de calculare a Index-ului de Fericire Națională în baza unei combinații de situația economică din țară și satisfacția de viață a populației.

Aici tradiţiile şi superstiţiile sunt la loc de cinste, ritmul în care se desfăşoară viaţa este ancestral, un tempo al meditaţiei şi rugăciunilor, al armoniei şi feiricii venite din lucrurile simple. Și nu am glumit legat de Fericirea Internă Brută: țara este considerată “Tărâmul Fericirii”, ultimul Shangri La’ (ţinut magic descris de James Hillton în cartea “Orizont Pierdut” – devenit sinonim cu orice paradis terestru). Despre Bhutan se spune că ar fi acest loc mitic şi utopic, unde poţi fi mereu fericit, izolat şi protejat de restul lumii…

Populația Bhutanului este foarte mândră de ecologia sa! Aici sunt interzise îngrășăminte chimice și întreprinderile dăunătoare mediului înconjurător. Toate produsele alimentare sunt ecologice, lipsesc tot felul de substanțe chimice. Întreaga țară este o mare rezervație naturală.

Bhutan este oarecum o destinaţie exclusivistă, datorită legilor date pentru a proteja mediul şi tradiţiile locale. Ţara a fost închisă străinilor pentru o lungă perioadă de timp, iar în prezent numărul vizitatorilor este controlat şi limitat de guvern, în încercarea de a limita influenţele culturii moderne asupra acestei locaţii încă neatinse de valul occidentalizării.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *