Fostul presedinte Ion Iliescu sustine ca decesul Reginei Elisabeta a II-a marcheaza sfarsitul unei epoci.

„Marea Britanie a pierdut, intr-un moment delicat pentru Occident si pentru democratie, un lider si un liant al solidaritatii nationale, iar Romania un prieten si un reper.

Incetarea din viata a Majestatii Sale Regina Elisabeta a II-a marcheaza sfarsitul unei epoci istorice, plina de schimbari, in care Marea Britanie a avut de jucat un rol de prima mana. Victoria Marii Britanii in cel de-al Doilea Razboi Mondial, la care Regina a participat direct, ca toata generatia din care a facut parte, a fost inceputul unor reforme economice si sociale ce au influentat atat continentul european, cat si intreaga lume. Si-a facut datoria care-i revenea in sistemul politic britanic, fara ezitare, si fara sa se lase purtata de convingerile sale personale, oricat de greu i-a fost asta, in momente delicate din viata. A fost o personalitate puternica, si complexa, dincolo de imaginea care ni se prezinta, ca de obicei, in astfel de momente”, spune fostul presedinte.

Marea Britanie este o destinatie predilecta pentru romani, in ciuda iesirii tarii din UE.
”Am avut ocazia sa o cunosc si sa discut cu Regina, dincolo de constrangerile protocolului. O personalitate puternica, deschisa catre problemele care dominau agenda publica, si cu simtul umorului. Si care nu a uitat o clipa de interesele tarii al carui sef de stat era! Pastrez o amintire puternica intalnirii din 2004, in cadrul vizitei private in Marea Britanie, cand Regina a oferit un dejun privat, la care a participat si marea noastra balerina Alina Cojocaru”, a mai spus Ion Iliescu.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *