Povestea Crăiţelor (Tagetes Patula) este legată de numele zeului etrusc Tages – întruchiparea puterii şi a frumuseţii. Locul de origine al Crăiţelor este America Centrală, iar în Europa au ajuns abia în secolul al XVI-lea.

Cunoscute sub nume diverse, precum izdoave, ocheţele, ţigăncuşi, belfe, budiene galbene, ferefeniţe, popchi, tamfeni, vâzdoage, boate, botoane, butucaşi, buruiană domnească, Crăiţele sunt plante ornamentale, răspândite pe tot cuprinsul ţării.

Un puternic antioxidant…
Pentru ca florile lor să fie viu colorate, au nevoie de multă lumină, de aceea au o compoziţie de excepţie: flavone, uleiuri volatile, carotenoizi, alfa ţi beta caroten, luteină, helenină etc.

Extractul obţinut din Crăiţe, prin conţinutul de carotenoide, are importante proprietăţi antioxidante, iar Crăiţele portocalii sunt considerate a fi cea mai importantă sursă de luteină.

Tratamentele pe bază de Crăiţe sporesc capacitatea de adaptare a ochiului la variaţiile intensităţii luminoase şi încetinesc evoluţia degenerescenţei maculare şi a glaucomului.

Ceaiurile reglează tensiunea oculară şi circulaţia sanguină la nivelul retinei, combat oboseala generată de folosirea calculatorului pe termen lung.

Beneficii pentru organism se obţin şi în urma administrării infuziilor, ce calmează durerile de oase sau relaxează muşchii.

Cum se prepară şi cum se administrează?
Ceai
Se obţine dintr-un litru de apă clocotită şi răcită uşor, la care se adaugă opt Crăiţe de mărime medie.

Se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară, iar întreaga cantitate se consumă pe parcursul unei zile.

Tratamentul trebuie urmat 20 zile, cu o săptămână pauză, timp de un an, în cazul glaucomului şi ocazional în durerile musculare.

Decoct combinat
Este un amestec tămăduitor, pe care călugării îl cunosc şi îl folosesc de secole pentru tratarea afecţiunilor hepatice.

Se iau două Crăiţe (de mărime medie) proaspăt culese şi zece flori de Gălbenele, se toacă mărunt şi se amestecă cu o linguriţă de Rostopască uscată.

Toate acestea se pun la fiert într-un vas cu 500 ml apă rece, iar după primul clocot, se fierb la foc mic timp de cinci minute.

Se lasă apoi la infuzat zece minute, se strecoară şi se păstrează într-o sticlă sau o cană (exclus plastic).

Întreaga cantitate se bea pe parcursul unei zile.

Tratamentul durează între şase şi zece luni, o săptămână da, două nu, respectând şi o dietă adecvată.

În acelaşi mod se poate prepara un decoct combinat din Crăiţe şi Mentă, recomandat în afecţiunile reumatice sau musculare.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *