Într-o perioadă în care astrologia era la mare căutare, matematicianul, astronomul, inginerul și totodată astrologul italo-francez Gian Domenico Cassini a reușit să uimească întreaga lume cu descoperirile sale ieșite din comun.

Pasionat de comete

Erudit încă din copilărie, Domenico Cassini a văzut lumina zilei la 8 iunie 1625 la Perinaldo a știut că marea sa pasiune, astrologia, îl va aduce pe cele mai înalte culmi.

Talentul său incredibil a ieșit în evidență din tinerețe când a învățat de la marii savanți cum să folosească instrumentele pentru a realiza cele mai posibile măsurători, ceea ce a făcut ca la doar 25 de ani acesta să capete o catedră la Universitatea din Bologna.

Istoria povestește că Domenico Cassini avea o pasiune incredibilă pentru comete, deși era specializat și în eclipsele solare. Și pentru că a avut prieteni de calitate, a reușit un lucru incredibil: să calculeze cu precizie rata de rotație a lui Jupiter și a lui Marte. Dar unul dintre marile sale merite se referă la descrierea cu măiestrie a mișcărilor sateliților lui Jupiter, un lucru pe care nici măcar Galileo Galilei nu l-a reușit. Și, de asemenea, a descoperit patru sateliți a lui Saturn și Jupiter, dând și prima definiție a paralaxei Soarelui.

A determinat distanța dintre Marte și Pământ

În urma unei expediții pe care a avut-o în Cayenne, Cassini a mai reușit ceva remarcabil: să calculeze distanța dintre Pământ și Marte. Anul 1669 este unul prolific pentru astrolog.

Chiar dacă nu s-a adaptat 100% la mediul academic francez, Cassini a elaborat un program de observații astronomice. Revenind la marea pasiune, cometele, după ce a studiat cometele care au apărut în anii 1577, 1665 și 1680 acesta a făcut o presupunere cum că ar fi vorba de una singură. După mulți ani, s-a dovedit că astrologul a avut în totalitate dreptate, iar cometa va fi numită Halley.

Felicia Iederă


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *