În Vinerea Mare, considerată zi aliturgică și de mare doliu pentru întreaga creștinătate, se face pomenire de sfintele, mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului.

Vinerea Mare – Cine trece de trei ori pe sub Sfântul Aer, se vindecă de dureri de cap

Denia de vineri seara reprezintă slujba înmormântării Mântuitorului, de aceea, frumoasele cântări ale Prohodului, cântări de jale pentru moartea şi îngroparea Domnului, au loc în jurul Sfântului Epitaf, pe care este zugrăvită scena punerii în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos.

La această slujbă se cântă Binecuvântările Învierii şi se face procesiunea înconjurării bisericii de către preoţi şi credincioşi cu Sfântul Epitaf, pe sub care trece toată lumea până în după-amiaza zilei de sâmbătă.

Potrivit tradiției, cei care trec de trei ori pe sub Sfântul Aer scapă de dureri de cap sau de mijloc tot anul, iar dacă se șterg la ochi cu marginea epitafului nu vor mai suferi de dureri de ochi. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare.

Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt. În popor se spune că în Vinerea Mare este bine să se aprindă o lumânare la mormânt sau în curtea casei pentru că, în ultima zi de pomenire a morţilor din Postul Mare, cei plecaţi se întorc acasă.

În perioada celor șase săptămâni de post, atât veșmintele preoților cât și odoarele în care sunt înveșmântate sfintele lăcașuri sunt de culoare închisă, cel mai adesea neagră, violet sau purpuriu închis.

În Sâmbăta Mare, dimineața, veşmintele preotului şi acoperămintele bisericii se schimbă cu cele de culoare luminoasă, iar credincioşii finalizează pregătirile pentru sărbătoarea cea mare, Învierea Domnului.

Felicia Iederă


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *