Turnul din Pisa este cea mai faimoasă clădire înclinată din lume.

Inițial, turnul a fost planificat ca o campanilă pentru Domul (clădire monumentală) din Pisa. După doisprezece ani de la punerea pietrei de temelie, pe data de 9 august 1173, când construcția

ajunsese la etajul al treilea, din cauza solului argilos și nisipos, turnul a început să se încline în direcția sud-est, drept pentru care construcția a fost abandonată timp de 100 de ani.

După 100 de ani, următoarele patru etaje au fost construite oblic, pentru a compensa partea înclinată. În anul 1372 construcția turnului de 56 de metri a fost complet finalizată.

Frumusețea turnului, a catedralei și a Curții Miracolelor în ansamblul ei l-au impresionat atât de tare pe sergentul american trimis să confirme prezența trupelor germane în turn că nu a ordonat artileriei atacul și a salvat ansamblul.

Turnul din Pisa este cel mai mic turn (în înălțime) cu faimă mondială. Are o înălțime de 55,86 m de la sol în partea mai joasă și 56,67 în partea înată. Turnul are 296 sau 294 de trepte – sunt 2 trepte mai puțin pe scara din nord și 7 etaje. Greutatea lui: 14700 tone.

Anual, milioane de turiști ajung în Pisa pentru a se fotografia cu faimosul turn.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *