Atuni când cercetătorii au descoperit rămășițe de drojdie pe niște cioburi vechi de lut în mai multe situri arheologice, părea că este logic să facă următorul pas: să producă bere și mied antic.

Aceste mostre au fost descoperite în peste 20 de recipiente ceramice în situri arheologice egiptene, filistene și iudaice, ce datau dintr-o perioadă cuprinsă între 3000 î.e.n. și secolul IV î.e.n.

Mostrele de drojdie au fost descoperite într-un sit arheologic din Tel Aviv, într-un palat din epoca persană, din Ierusalim și într-o fabrică de bere egipteană veche de 5.000 de ani, aflată lângă Fâșia Gaza.

Potrivit Fox News, arheologii și microbiologii de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități au făcut echipă cu patru universități israeliene pentru a studia aceste colonii de drojdie.
„Cercetările noastre oferă unelte noi de examinare a metodelor antice și ne permit să gustăm arome din trecut. Cea mai mare minune este că coloniile de drojdie au supraviețuit în recipiente timp de mii de ani – parcă așteptând să fie excavate și cultivate.

Această drojdie antică ne-a permis să creăm o băutură care ne ajută să ne dăm seama ce gust avea berea antică a filistenilor și a egiptenilor”, a declarat Ronen Hazan de la Universitatea Ebraică de Medicină Dentară.

Ca să se asigure că mostrele de drojdie nu se pierdeau după ce au supraviețuit timp de mii de ani, savanții au colaborat cu un producător de bere din Ierusalim.
Astfel, au obținut o bere simplă, cu câteva ingrediente moderne, cum ar fi hameiul, ce nu erau disponibile în Orientul Mijlociu antic.

„Am încercat să recreăm câteva dintre aromele vechi pe care oamenii din această zonă le consumau cu mii de ani în urmă”, a spus Shmuel Naky, berar de la Centrul Berii din Ierusalim.
Naky a explicat că drojdia „are un impact crucial asupra aromei” şi a descris berea ca fiind „picantă și întrucâtva cu gust de fructe și foarte complexă ca aromă.”

Echipa formată din savanți și producători de bere plănuiește să meargă și mai departe. Următorul paseste folosirea acestei drojdii în cadrul altor rețete antice de bere.
„Berea nu e deloc rea. Pe lângă faptul că bei o bere de pe vremea faraonilor, această cercetare este extrem de importantă pentru domeniul arheologiei experimentale – un domeniu care încearcă să reconstruiască trecutul”, a declarat Ronen Hazan.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *