Rosia-pom pare, la prima vedere, o plasmuire a imaginatiei, dar va spunem ca acest soi este cat se poate de real si este cultivat chiar si de catre legumicultori romani pasionati de cultura de tomate. Este adevarat ca soiul nu este autohton, ci isi are orginea in Italia, nefiind insa vorba de vreo modificare genetica, ci specialistii spun ca rosiile pom au fost obtinute in urma unui proces de hibridare,scrie Kanald.ro

Cel care le-a descoperit si le cultiva in gradina sa de 1.000 mp, din Baltatesti, judetul Neamt este Valentin Cucu un cunoscut legumicultor si culegator de seminte de plante, scrie Agrointel.

“Acest soi de rosi l-am cautat timp de trei ani. Dupa ce am vazut o poza care m-a lasat cu gura cascata. Am tot cautat sa gasesc samanta si sa vad daca se pot obtine aceleasi rezultate si in clima de la noi din tara. La origine este un soi italian, care a fost obtinut prin 1937 de o familie de gradinari.

La vremea in care cautam eu samanta, nu am gasit-o in Italia, ci am cumparat-o din Canada, tara care are o clima destul de asemanatoare cu a Romaniei”, a declarat, pentru Agrointeligenta Vali Cucu, legumicultor din comuna Baltatesti, judetul Neamt.“Acest soi este caraterizat de o productivitatea foarte mare. Anul trecut, de pe patru fire, puse in ghivece mari de 50 litri, am recoltat 36 kilograme de rosii.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *