În antichitate, pe țărmurile Mării Mediterane, gutuiul era venerat ca un simbol al iubirii și al fertilității și era dedicat zeiței iubirii Venus.

Fructele de gutui au servit ca medicament în cele mai vechi timpuri. Gutuile au un continut nutritiv mic, dar sunt bogate in vitaminele B1, B2; B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu si sodiu.

Proprietatiile fructelor de gutui:

– fructele de gutui fierte – piureul de fructe fierte este utilizat pentru bolile hepatice.

– sucul proaspat de gutui – previne anemia,

– fructele de gutui au efect astringent, diuretic, hemostatic, antiseptic, si contribuie la încetarea vărsăturilor

– sunt utile pentru boli ale tractului digestiv,

– boli ale sistemului cardiovascular.

– semințele de gutui – au proprietăți , emoliente, antiinflamatoare și antiseptice.

– fructele proaspete de gutui, datorită conținutului ridicat de fier, sunt utilizate pentru prevenirea și tratarea anemiei cu deficiență de fier

– conținutul ridicat de compuși de pectină a determinat utilizarea gutuiului din cele mai vechi timpuri pentru bolile intestinale însoțite de diaree

-in stomatologie, fructul de gutui este utilizat pentru gingivită si parodontoză.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *