Umitoarea poveste a „Domnului P.” la 101 ani, a supraviețuit gripei spaniole, lagărului nazist și coronavirusului.

Îți bagi pijamalele de spital într-o pungă, te îmbraci cu greu, ești amorțit după ce ai stat 14 zile izolat, pe un pat rece, departe de toată lumea. Cu mișcări nesigure, tremurânde, apuci telefonul, îl ștergi cu dezinfectant și aștepți ca nepoții să vină să te ia acasă. Te uiți pe fereastră: o priveliște goală, niciun om pe străzi. Doar magnolia înflorită și un soare rotofei pe cer îți aduc un zâmbet știrb pe față: e primăvară și tu ai trăit să o vezi. Ai 101 ani, iar doctorii s-au purtat frumos cu tine, ba chiar ai avut noroc să prinzi și un aparat de ventilație atunci când boala nenorocită provocată de Covid-19 ți-a chinuit plămânii. Uneori asistentele îți greșesc anul nașterii, ba scriu 1939, ba 1929, dar tu le corectezi de fiecare dată. Te-ai născut pe 1 februarie 1919, pe vremea când Italia era încă regat, înainte de venirea fasciștilor la putere, iar gripa spaniolă îmbolnăvea lumea. Era după război, dar venirea ta pe lumea a fost o binecuvântare. „Questo è un bambino forte!”, a rostit atunci bunicul, bucuros că după atâtea fete, un nepot îi va duce numele mai departe. Timpul a demonstrate că a avut dreptate. Ai împlinit 101 ani și pe fișa ta de externare scrie „clinic sănătos”, potrivit a1.ro

E uimitorul caz al unui bătrân italian din Rimini, supraviețuitor al celui de-al Doilea Război Mondial și al Gripei Spaniole, „Dl. P.” care a învins recent și COVID-19. Gripa spaniolă din 1918, cu cele 50 de milioane de morți în întreaga lume, nu l-a ocolit pe „Dl. P.”, dar nici nu l-a răpus. Nici războiul și lagărul nu au reușit să-i îngenuncheze și să-i aducă pieirea.

Minunea de acum, în plină pandemie de coronavirus, s-a întâmplat în Peninsulă, țara cea mai afectată de pandemie care a raportat până în acest moment peste 92.000 de persoane infectate și 10.000 de morți. Gloria Lisi, viceprimarul orașului, nu a vrut să ofere prea multe informații despre identitatea pacientului, dar a povestit jurnaliștilor italieni că pe măsură ce bătrânul începea să se recupereze la Ospedale „Infermi” di Rimini, aceasta a devenit protagonistul „poveștii despre care vorbea toată lumea” în spital.

„În fiecare zi, la radio, în presă și pe internet, vedem poveștile triste. În aceste săptămâni crunte, ni se arată iar și iar cum un virus se dezlănțuie și afectează îndeosebi persoanele în vârstă. Dar el s-a vindecat. Dl. P. a supraviețuit!”, a subliniat Lisi, emoționată. Italienii au căpătat speranță, una pe care Dl. P. le-a redat-o tuturor.

Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, realizat în parteneriat cu autorităţile chineze, rata de mortalitate atinge 21,9% pentru bolnavii de COVID-19 mai în vârstă de 80 de ani. Cu toate acestea, există în lume câțiva veterani care au sfidat orice statistic. O femeie de 103 din Iran s-a vindecat acum o săptămână după ce a contractat noul tip de coronavirus. Totodată, o italiancă de 102 ani care a stat internată într-un spital din Genova a reușit să învingă boala. La începutul lunii martie, un chinez în vârstă de 100 de ani s-a vindecat şi a fost externat dintr-un spital din Wuhan.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *