Un incendiu de pădure se înregistrează în aceste ore în zona evacuată din jurul reactorului nuclear de la Cernobîl, producând creșterea radiațiilor.

Flăcările s-au răspândit pe o suprafață de circa 100 de hectare, a declarat Iehov Firsov, șeful serviciului de Inspecție Ecologică al Ucrainei, citat de Associated Press.

Ministerul Serviciilor de Urgență a anunțat că 130 de pompieri, 21 de autoututilitare și două avioane se luptă să stăvilească flăcările.

Autoritățile au anunțat o creștere a nivelului de radiații în focarul incendiului.

Dezastrul s-a produs în interiorul zonei interzise de 2600 de kilometri pătrați, care a fost instituită după accidentul nuclear din 1986, care a provocat un nor radioactiv uriaș care a acoperit cea mai mare parte a Europei.

Zona este în foarte mare măsură nepopulată, dar aici mai locuiesc 200 de persoane, care au refuzat să o părăsească în ciuda ordinelor.

Autorităţile au dat asigurări că localităţile învecinate nu sunt în pericol, scrie Agerpres. Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa. După dezastru, autorităţile au evacuat sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătraţi, a rămas abandonată.

Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcţioneze după tragedie. Ultima a fost oprită în 2000, marcând sfârşitul întregii activităţi industriale de la Cernobîl.

Sursa evz.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *