În urmă cu 642 de ani, locuitorii orașului german Aachen au început să iasă pe străzi și să miște necontrolat. Acesta a fost primul focar de ciuma a dansului, care, în următorii ani, s-a răspândit în întreaga Europă.

Nici până în zilele noastre, experții nu știu exact ce a provocat mania care i-a determinat pe oameni să danseze până la epuizare. Focarul din Germania a fost numit dansul Sfântului Ioan, dar se pare că nu a fost prima și ultima apariție a acestei manii, potrivit cărții Moartea neagră și Mania Dansului (The Black Death and Dancing Mania), publicată inițial în 1888. În carte, Justus Friedrich Karl Hecker descrie spectacolul dansului Sfântului Ioan după cum urmează:

„Au format cercuri, ținându-se de mânini și și-au pierdut controlul asupra simțurilor. Au continuat să danseze ore întregi împreună, în delirul sălbatic, până când, la sfârșit, au căzut la pământ într-o stare de epuizare. Apoi s-au plâns de presiune și au gemut de parcă erau în agonia morții, până când au fost înfășurați în cârpe, strâns legate în jurul taliei”

Mușcătura de păianjen sau blesteme

Potrivit Wikipedia, „Boala” s-a răspândit în Liege, Utrecht, Tongres și alte orașe din Olanda și Belgia, în sus și pe râul Rin. În alte timpuri și alte forme, mania a început să fie numită dansul Sfântului Vitus. În Evul Mediu, biserica a considerat că dansatorii au fost posedați de diavol sau blestemați. Numit tarantism în Italia, se credea că mania dansului era provocată de mușcătura unui păianjen, fie era o modalitate de a scăpa de otrăva transmisă de acesta.

Dansul Sf. Vitus a a fost denumit, mai tarziu, chorea Sydenham, o boală care afecta copiii și provoca tremurături involuntare la nivelul brațelor, picioarelor și feței.

Acompaniați de dansatori
O altă epidemie notabilă a izbucnit în orașul Strasbourg în 1518. A început în iulie, când o femeie numită Frau Troffea a început să danseze. După o lună, 400 de oameni s-au alăturat dansului. Această ciumă, în special, a fost probabil înrăutățită de autoritățile, aparent bine intenționate, care credeau că victimele trebuie să danseze pentru a se vindeca. Aceștia au adus cântăreți si dansatori profesioniști pentru a-i acompania de cei loviți de mania dansului, scrie John Waller pentru BBC.com.

Care ar fi putut fi cauza – Teorii moderne
Unele teorii afirmă că dansul ar fi putut fi provocat de intoxicații alimentare cauzate de produsele chimice toxice și psihoactive ale ciupercilor ergot, care crește în mod obișnuit pe cereale (cum ar fi secară) utilizate pentru coacerea pâinii. Ergotamina este principalul produs psihoactiv al ciupercilor ergot; este legată structural de dietilamida acidului lisergic medicamentos (LSD-25) și este substanța din care a fost sintetizată inițial LSD-25. Aceeași ciupercă a fost implicată și în alte anomalii istorice majore, inclusiv în procesele de vrăjitoare Salem.

Cu toate acestea, un studiu (link direct) publicat în The Lancet susține că „această teorie nu pare plauzibilă, deoarece este puțin probabil ca cei otrăviți de ergot să fi putut dansa zile întregi la rând. Teoria ergotismului nu explică, de asemenea, de ce practic fiecare focar a avut loc undeva de-a lungul râurilor Rin și Moselle, zone legate de apă, dar cu clime și culturi destul de diferite.

Sursa dcnews.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *