În contextul în care umanitatea se confruntă de luni bune cu efectele catastrofale provocate de COVID-19, o nouă tulpină de virus gripal, ce are potențialul de a se transforma într-o pandemie, a fost identificată de oamenii de știință din China.

Virusul a apărut recent și se manifestă la porci, dar se pare că poate să infecteze și oamenii, transmite BBC.

Aceștia sunt îngrijorați de posibilitatea ca virusul să sufere noi mutații și să poată astfel să treacă de la o persoană la alta, până când s-ar ajunge la o răspândire globală.

Cercetătorii avertizează asupra faptului că noua tulpină are „toate caracteristicile” pentru a se adapta să infecteze oamenii și este necesar să fie monitorizată cu atenție.

Ultima pandemie de gripă a fost cea porcină din 2009, care a izbucnit în Mexic. A fost mai puțin mortală decât se temeau inițial oamenii de știință. Virusul, denumit A/H1N1pdm09, a fost inclus ulterior în vaccinul antigripal.

Noua tulpină de gripă identificată în China este asemănătoare gripei porcine din 2009, dar prezintă unele mutații noi.

Până în prezent, aceasta nu a reprezentat o amenințare semnificativă. Cu toate acestea, profesorul Kin-Chow Chang de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie, spune că tulpina trebuie ținută sub observație.

Virusul, numit de cercetători G4 EA H1N1, se poate dezvolta și se poate înmulți în celulele din căile respiratorii umane. Cercetătorii au identificat infectări recente la mai multe persoane care au lucrat în abatoare de porci din China.

Vaccinurile antigripale nu par să protejeze împotriva acestei tulpini, deși ar putea fi adaptate în caz de nevoie.

„Acum suntem distrași de coronavirus – și pe bună dreptate. Dar nu trebuie să pierdem din vedere noii viruși potențial periculoși”, a avertizat profesorul Kin-Chow Chang.
Sursa Stirileprotv


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *