Nelu Tataru, ministrul Sanatatii spune ca populatia s-a relaxat “un pic cam devreme” si cere oamenilor sa respecte regulile de igiena, de distantare fizica si purtarea mastii in spatii inchise.

“Suntem de doua saptamani intr-o crestere a numarului de cazuri, dar putem gestiona aceste cazuri. Ar trebui totusi ca cei care si-au asumat aceste masuri de relaxare, dincolo de Guvern sau Ministerul Sanatatii, sa le si respecte. Recomand in continuare prudenta, precautie, reguli de igiena, distantare fizica, purtarea mastii in spatii inchise. Avem si azi 388 de cazuri noi, 205 cazuri in terapie intensiva. (…) Avem orase si spitale unde sectiile de terapie intensiva sunt pline si trebuie sa transferam bolnavii in alta parte. Cred ca ne-am relaxat un pic cam devreme”, a declarat ministrul Sanatatii.

Tataru a mai spus ca masurile de relaxare care erau programate pentru 1 iulie au fost amanate si a precizat ca situatia actuala face parte din “scenariile care erau in analiza”.

“La sfarsitul lunii iulie, inceputul lunii august trebuie sa ne asteptam la o viata cvasinormala. Spun cvasinormala in contextul in care va trebui sa ne obisnuim cu persistenta acestui virus un an sau doi, cu transmiteri subliminale, cu usoare valuri cum le vedem la gripa sezoniera. Dar, ca sa ajungem la acest lucru, trebuie sa respectam niste reguli”, a mai spus Tataru.

Numarul de cazuri a crescut din cauza ca oamenii nu mai au incredere in veridicitatea virusului:

“A incurajat acea stare de neincredere, de dubiu in randul populatiei fata de existenta acestui virus”, a mai precizat Tataru.

“Avem o crestere a numarului de cazuri, o reacutizare a vechilor focare, o transmitere accentuata in comunitate, avem nerespectarea regulilor”, a mentionat Tataru.

Ministrul ii indeamna pe cei care nu cred in existenta acestui virusu sa mearga la spitalele suport Covid, la unitatile de primiri urgente si atunci “vor vedea ca exista boala, ca exista forme severe si ca se poate muri si la 30-35 de ani”.

“Pana acum patru saptamani aveam un grad de transmitere de 0,6-0,7 si cred ca acea stare de relaxare a incurajat un moment politic. (…) Incepand de la Pasti s-a inregistrat acea stare de libertate, dar cred ca trecerea directa dintr-un moment medical intr-un moment politic a dus la aceste informatii false, la discreditari, la bagatelizarea unei pandemii si la o nesocotire a intregului efort de doua luni si jumatate pe care l-a facut acest popor”, a mai adaugat Ministrul Sanatatii.
Sursa fabricatinromania.info


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *