În ciuda vârstei relativ fragede, Selly este unul dintre cei mai cunoscuți vloggeri din țara noastră și a reușit să adune în jurul său o comunitate de peste 2 milioane de tineri care îi urmăresc constant canalul de Youtube și îi apreciază fiecare videoclip. Chiar dacă vlogging-ul îi ocupă cea mai mare parte a timpului, Andrei Șelaru, pe numele din buletin, nu a neglijat niciodată școala.

Dacă nu ne credeți, e de ajuns să aruncați o privire pe contul personal de Instagram, unde puștiul a dezvăluit, mândru nevoie mare, notele obținute la examenul de Bacalaureat: limba română – 9.50, matematică – 9.60, biologie – 9.70. Cu media finală 9,60, nu e de mirare că s-a transformat într-un adevărat model pentru generația sa.

În ciuda rezultatelor excepționale, Selly este nemulțumit de felul în care arată sistemul educațional din România și nu ascunde absolut deloc acest lucru. Ba chiar o spune răspicat, cu riscul de a deranja atât actualul, cât și foștii miniștri.

Selly nu vrea să audă de politică, dar este hotărât să schimbe din temelii educația românească
Într-un interviu acordat recent, vloggerul a detaliat întregul său plan pentru reformarea unui sistem învechit, care, potrivit spuselor sale, nu face altceva decât să umilească elevul și să îl transforme într-o ființă obedientă. Printre propunerile sale se numără schimbarea programei școlare, precum și introducerea educației economice ca materie obligatorie.

Chiar dacă este hotărât să producă schimbări majore în educația românească, susține că nu îl tentează o carieră în lumea politică. „Singura mea putere este și va fi mereu cuvântul”, susține Selly, care promite că nu va renunța la planul său. Nu de alta, dar miile de elevi care i-au povestit experiențele dureroase trăite pe băncile școlii l-au convins că e momentul să ia atitudine.

Ce propuneri are Selly pentru reformarea sistemului educațional din România
„În România, sistemul nu stimulează copiii să facă ceea ce le place. Nu vreau să discut despre sume concrete de bani, nu mă raportez deloc la bani. De când m-am apucat de vlog îmi doream să am bani, pentru că îți oferă multă libertate de a alege, însă acum este altceva.

În sistemul educației este nevoie de o reformare în patru puncte, așa cum le-am gândit eu. Primul ar fi timpul pe care elevul îl petrece la școală, este enorm. Școala din România promovează obediența, toceala, meditația în afara orelor, iar învățatul e ineficient, înseamnă doar ca profesorul să dicteze, tu să scrii mecanic și apoi să memorezi totul.

După mine ar trebui să fie încurajată foarte mult dezbaterea. La școală, profesorii se concentrează doar pe vârfuri, pe olimpici, în timp ce restul se simt umiliți. Insist că trebuie să fie promovată munca în echipă și să existe un sistem în care elevii să poată evalua neapărat profesorii.

În momentul ăsta unde este feedback-ul elevilor? Ar trebui, deci, să existe un sistem digital unde elevii să evalueze cumva profesorii. Un alt aspect important este programa școală foarte încărcată. Trebuie schimbată din temelii, consider că ar trebui adăugată și educația economică, doar lucrăm cu banii în viața asta, depindem de ei și ar trebui să știm de mici cum funcționează sistemul.

Ar trebui ca elevii să fie învățați despre instituțiile statului, despre sistemul politic. Noi avem o matematică foarte avansată față de alte țări. Cum e posibil să dai un examen la informatică pe hârtie. Încerc să schimb acest sistem, dar singura mea putere este și va fi mereu cuvântul. Nu mă interesează cine va face aceste schimbări, numai să le facă, indiferent de coloratura politică.

Aș vrea ca limba română să fie desprinsă de literatură. Mai întâi, elevul trebuie să știe să se exprime, să scrie corect și abia apoi să cunoască literatura. Lumea e într-o continuă schimbare, așa că școala românească ar trebui să se schimbe la rândul ei. A rămas foarte învechită.

Cred că și la profesori este o problemă, în ceea ce privește pregătirea lor, însă nu mă concentrez neapărat pe asta, pentru că trebuie schimbată în special mentalitatea. Pe de altă parte, înțeleg faptul că nu au salariile pe care le-ar merita, nu le mai este respectată meseria și de aceea poate că nu sunt atât de pregătiți”, a declarat Selly la Antena 3.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *