Problemele mari din sistemul medical românesc pe timp de pandemie au fost strigate în stradă de membrii Federației Sanitas, cei care au protestat la mijlocul săptămânii în fața Guvernului.

Astfel, aceștia reclamă autorităților faptul că personalul medical care lucrează cu bolnavi Covid-19 este insuficient şi lucrează în ture prea lungi.

Ulterior, federația a transmis un comunicat în care este descrisă realitatea cruntă care există în perioada epidemiei în unitățile medicale din țara noastră.

În cursul zilei de miercuri, câteva zeci de cadre medicale afiliate Federației Sanitas din spitale şi din unităţi de asistenţă socială din Bucureşti au protestat în faţa Palatului Victoria, îmbrăcaţi în combinezoane de protecţie biologică.

Liderii acestei federații sanitare au emis un comunicat de presă în care anunță că personalul medical care lucrează în cazuri de coronavirus este insuficient, lucrează în ture prea lungi, astfel că multe cadre medicale poartă scutece sub combinezoanele medicale.

”Trebuie să purtăm pamperşi, este inuman, noi nu facem faţă cu personalul pe care îl avem acum. În momentul în care te-ai echipat cu acel combinezon, nu poţi să-l dai jos oricând, pentru că riscul de a te infecta este mai mare la dezechipare decât la echipare.

Şi atunci stai în acel combinezon 4-5-6 ore. Dacă intri într-o operaţie, poate să dureze chiar mai mult. Stând în spital, în combinezon transpiri, probabil că la 40 de grade – pentru că în unităţile sanitare este interzisă folosirea aerului condiţionat – te sufoci în el.

Şi nu există personal destul ca să înjumătăţim această perioadă, adică să nu stai 4 sau 6 ore îmbrăcat, ci pur şi simplu să te schimbe o colegă la 2-3 ore.

Să se organizeze cumva timpul de muncă astfel încât să nu ne oblige să stăm non-stop în acele combinezoane. Mă refer la personalul care tratează covid, dar şi la spitalele de urgenţă care, atunci când vin politraumatisme, nu ştii dacă acel pacient este bolnav sau nu şi este tratat ca şi când ar fi, adică trebuie să-ţi iei toate măsurile de protecţie”, a declarat preșdintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, conform Hotnews.

Cerințele medicilor la adresa Executivului
În aceste condiții, liderul federației din sănătate spune că a solicitat Guvernului Orban reducerea turelor de serviciu pentru personalul medical care tratează bolnavi de Covid-19, din cauza suprasolicitării fizice, în condiţiile purtării combinezonului de protecţie şi a lipsei aerului condiţionat din unităţile sanitare covid.

De asemneea, Huşanu a mai amintit guvernanților că multe dintre cadrele medicale care lucrează în spitale COVID nu au încasat stimulentul de risc în valoare de 2.500 de lei promis în prima perioadă a pandemiei.

”Am vrut să atragem atenţia Guvernului asupra condiţiilor în care lucrăm, şi că acele sporuri la care noi avem dreptul sunt binemeritate şi ele nu ajung la oameni. S-au făcut acele liste cu beneficiarii stimulentului de 2.500 de lei, cumva listele sunt secretizate, nu ştie sindicatul cine a luat şi cât a luat.

Aflăm din presă că de exemplu la Bârlad l-au luat toţi salariaţii spitalului, de la portar până la manager, iar la spitalele covid mulţi n-au luat nici măcar un leu, sau nici n-au văzut cum arată un stimulent. Vrem transparenţă, vrem ca cine munceşte efectiv să şi primească, şi să primească ce este în legislaţie, nimic în plus” a mai afirmat Huşanu.
Sursa fanatik.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *