Inca o boala face ravagii in Romania. Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor trage un puternic semnal de alarma. In plina pandemie, oamenii se confrunta cu alta nenorocire.

E alerta in 40 de judete din tara. Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a anuntat ca sunt 525 de focare active de pesta porcina africana in tara, in 40 de judete.

”In Romania, la data de 02.10.2020, pesta porcina africana (PPA) evolueaza in 40 de judete din care in 36 de judete sunt afectati de virusul pestei porcine africane atat porcii domestici cat si mistretii, in 2 judete sunt afectati de virusul PPA numai mistretii, iar in 2 judete sunt afectati numai porcii domestici. In prezent sunt active un numar de 525 de focare PPA, din care 14 focare in exploatatii comerciale si 3 focare in exploatatii comerciale de tip A”, a anuntat ANSVSA, intrun comunicat.

Potrivit ANSVSA, in intervalul 24.09. – 30.09.2020 au fost inregistrate 27 focare noi de PPA si au fost stinse 19 focare.

”De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017 si pana in prezent, au fost diagnosticate 3.918 cazuri la mistreti in 38 de judete. In conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreti se sting dupa cel putin 2 ani de la aparitia lor”, a anuntat ANSVSA.

Inca o boala face ravagii in Romania.

Judetele afectate

Potrivit autoritatilor ,in judetul Teleorman s-au inregistrat cele mai multe cazuri de mistreti morti, cu PPA, respectiv 492, iar 48 de mistreti bolnavi au fost vanati.

Totodata, peste o suta de cazuri la mistreti s-au mai inregistrat in judetele Arges, Bihor, Botosani, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Satu-Mare, Salaj, Teleorman, Tulcea si Valcea.

Pana in momentul de fata nu exista vaccin pentru a combate aceasta boala, singura metoda este protejarea sanatatii animalelor.

Pesta porcina africana, numita si febra porcina africana sau boala lui Montgomery, este o boala virala hemoragica febrila extrem de contagioasa si foarte severa a porcilor domestici si mistretilor, cauzata de un virus ADN dublu catenar din familia asfarviride care se propaga foarte rapid in populatia porcina prin contact direct sau indirect.

Boala se caracterizeaza anatomopatologic prin diateza hemoragica generalizata, leziuni degenerative si necrotice in diferite organe, iar clinic in formele acute a bolii prin hipertermie (40,5-42,2°C), leziuni cutanate (eritem, cianoza pielii, in special la urechi, coada, membrele posterioare si pe abdomen, petesii, echimoze), tulburari digestive (inapetenta, vome, constipatie, diaree mucoasa sau sanguinolenta), tulburarile respiratorii (dispnee, tahipnee, respiratie intrerupta, tuse, eliminare de spuma sanguinolenta din gura), tulburari nervoase (somnolenta, apatie, adinamie, mers instabil, crampe, hiperexcitatie, crize convulsive, pareze si paralizii, decubit lateral), conjunctivita, secretii nazale seroase, seromucoase sau mucopurulente sau epistaxis, la scroafele gestante unul dintre primele simptome observate este avortul. Mortalitatea este de 90-100% in cazul formelor supraacute si acute a bolii.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *