În fiecare an, în ajunul zilei de 6 decembrie, Moș Nicolae se furișează în casele oamenilor și lasă cadouri în ghetuţele copiilor cuminţi.

Legenda lui Moş Nicolae
Moș Nicolae oferă cadouri copiilor cuminți, în fiecare an. În dimineața zilei de 6 decembrie, micuții au parte de o surpriză dulce din partea Moșului. Numele acestuia reprezintă în limba greacă, „biruitor de popoare”.

Moș Nicolae s-a născut în anul 270 în cetatea Patara din Asia Mică, în prezent Turcia, într-o familie bogată. Părinții săi l-au trimis să studieze la cele mai renumite instituții de învățământ, apoi a petrecut un timp la Mănăstirea Patara, unde a devenit preot, sub îndrumarea unchiului său, care era episcop.

Odată cu moartea părinților săi, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor, ca mai apoi să plece la Ierusalim ca prelat. În anul 325, el a fost unul dintre episcopii care au luat parte la Primul Conciliu de la Niceea, la chemarea împăratului Constantin.

Potrivit unei legende, Nicolae ar fi ajutat trei fete sărace să se mărite, după ce le-a lăsat câte un săculeț plin cu aur la poarta casei lor, pentru ca fiecare fată să aibă o zestre şi să se poată căsători.

Când a venit rândul ultimei fete, tatăl ei a dorit să vadă cine le aducea săculeţele cu aur şi a stat pe pază într-o noapte. În aceste condiții, Nicolae a fost nevoit să lase săculeţul pe hornul casei, într-o şosetă care era pusă la uscat şi astfel a apărut tradiţia cadourilor puse în pantofi. De asemenea, cei trei săculeţi cu aur au devenit simbolul Sfântului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.

Nicolae mai este cunoscut drept protectorul copiilor, dar și al marinarilor şi călătorilor. O altă legendă spune că acesta a reușit să oprească o furtună prin rugăciune, când se întorcea acasă pe mare, de la Ierusalim.

Marinarii aflaţi pe corabie au considerat fapta o minune, iar de atunci Sfântul Nicolae este şi protectorul marinarilor şi călătorilor. Osemintele Sfântului Nicolae se află într-o criptă din localitatea Bari din Italia, unde a fost îngropat după moartea sa, în anul 343.

Mormântul a fost săpat la aproximativ doi metri sub pământ, pentru ca rămășițele Sfântului Nicolae să fie protejate de eventualele invazii sau profanări.
Sursa wowbiz.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *