Pe măsură ce temperaturile scad, popularitatea mierii tinde să crească. Fie că este folosită ca ingredient în deserturile de Sărbători, adăugată la un cocktail sau pusă în ceai pentru a ușura tusea, cu siguranță satisface pofta de dulce. Dar, există o problemă…

Mierea este o substanță dulce, siropoasă, produsă de albinele care colectează nectarul de la plantele cu flori, îl consumă și îl regurgitează, în stup, intenționând ca produsul final să-l folosească ca sursă de hrană. Apicultorii scot mierea din fagurii ceruiți din stup, iar adesea aceasta este procesată înainte de a fi vândută.

Este bogată în antioxidanți, cum ar fi acizii fenolici și flavonoizii, care pot susține o sănătate mai bună. Studii mici efectuate pe oameni arată că antioxidanții din miere ar putea contribui la îmbunătățirea nivelului de colesterol, ceea ce ar putea duce la scăderea riscului de boli de inimă, deși sunt necesare studii pe termen lung mai mari pentru a confirma aceste constatări.

Bună, dar tot zahăr adăugat e
Datorită acestor calități, mierea este adesea promovată ca o opțiune mai bună decât zahărul rafinat, în special pentru persoanele cu diabet zaharat. Dar experții avertizează că mierea tot o formă de zahăr este!

„Zaharurile adăugate în dietă trebui menținute la un nivel scăzut, indiferent de sursa lor. (…) Consumul de cantități mari de zaharuri adăugate – fie că este vorba de miere, zahăr, sirop de arțar sau sirop de porumb – nu este un lucru bun”, a declarat Maya Vadiveloo, profesor asistent de nutriție și științe ale sănătății la Colegiul de Științe ale Sănătății de la Universitatea Rhode Island din Kingston.

Riscuri pentru sănătate
Studiile arată că zaharurile adăugate pot fi calorii goale care cresc riscul de obezitate, cel de boli de inimă, de hipertensiune arterială și de carii. Un comitet consultativ responsabil cu propunerea de revizuiri a Ghidurilor dietetice federale pentru americani ( ghid care este actualizat la fiecare cinci ani), a sugerat într-un raport din iulie că zaharurile adăugate trebuie să fie reduse la doar 6% din caloriile zilnice, în scădere față de 10% cât este recomandat acum. O singură lingură de miere conține 64 de calorii, fără fibre, aproape fără vitamine și foarte puține proteine.

Dar, deși nu este ideală pentru consumul zilnic, s-a constatat că mierea oferă unele beneficii medicinale specifice. Cercetările arată că ar putea fi o alternativă bună pentru tratarea tusei problematice nocturne a copiilor, deși nu este considerată sigură pentru copiii sub 1 an.

Cum o consumi
O modalitate bună de a încorpora miere în dietă, a spus Vadiveloo, este să o adaugi la un produs neîndulcit, cum ar fi iaurtul, dacă acesta nu are deja zahăr adăugat.

„Cu cât poți controla mai mult orice adaos de zahăr pe care îl introduci în corp, cu atât mai bine”, a explicat ea, pentru Heart.org, site-ul Asociației Americane a Inimii. „Ideea e că dacă adaugi miere la o masă trebuie să uiți de prăjitura pe care o mâncai la desert”, a mai arătat expertul.
Sursa dcmedical.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *