Senatoarea AUR Diana Șoșoacă (avocată) și deputatul PSD Alexandru Rafila (medic) au avut miercuri, la Antena 3, un schimb de replici pe tema testărilor care se efectuează pentru depistarea pacienților care au coronavirus.

Șoșoacă a declarat că a primit din partea mai multor centre de recoltare de analize RT-PCR faptul că pe documentul pe care îl primește persoana testată de COVID ar scrie, în josul paginii, cu litere mici, „activitate de recoltare neacreditata RENAR”. RENAR oferă acreditare laboratoarelor de analize umane. Senatoarea AUR a spus că sunt multe asemenea cazuri, inclusiv unul din cele mai mari centre de recoltare analize COVID-19 din țară.

Rafila a declarat că nu se pot acredita recoltările, ci doar laboratoarele, și că laboratoarele nu-și pot asuma răspunderea, de exemplu, pentru manipulare testelor care ajunge la ele prin intermediul ambulanțelor. În acest context, Rafila a spus că și dacă ar exista greșeli sau rezultate incorecte, „cine a fost depistat pozitiv COVID sigur e pozitiv”, singura posibilitate fiind ca cineva pozitiv să iasă negativ.

„Adică și cei negativi sunt tot pozitivi?”, l-a întrerupt Diana Șoșoacă, vizibil în dezacord cu explicațiile lui Rafila.

Alexandru Rafila: „Ma lăsați să vorbesc?”

Diana Șoșoacă: „Totusi cred ca pot sa va pun o intrebare”

Alexandru Rafila: „Puneti intrebari în cascadă”

Diana Șoșoacă „Pentru ca sunt mai inteligenta decat altii”

Alexandru Rafila: „Absolut, se vede de la distanta”

Discuția a continuat și senatoarea AUR a folosit greșit cuvântul „septic”, dorind să se refere la un mediu steril. „Dna Șoșoacă, dvs știți ce înseamnă un mediu septic?”, a întrebat-o Rafila. „Da, stiu. Nu există în Romania”, a răspuns senatoarea AUR. „Dna Sosoaca, un mediu septic inseamna un mediu infectat”, a corectat-o Rafila. „A, da, aseptic”, a spus Diana Șoșoacă.

Alexandru Rafila s-a contrazis și cu Adina Alberts

Și chirurgul Adina Alberts a avut opinii diferite de cele ale lui Alexandru Rafila. Ea a spus marți, la Antena 3, că cele două tipuri de vaccin contra COVID care au ajuns la noi în România folosesc o tehnologie nouă care nu a mai fost folosită până acum pe oameni sănătoşi, motiv pentru care ea va alege un ser „dintr-un viitor apropiat”.

„Mecanismul acesta de acţiune, tehnologia aceasta, ARN mesager este de altfel explicată pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Sănătăţii. Este practic o învăţare, o educare a propriilor noastre celule de a sintetiza proteina spike. Mie mi se pare că este foarte alambicată această tehnologie, când în mod normal ar fi trebuit să avem acces până în zilele noastre. Până în prezent ar fi trebuit deja să avem acces la vaccinurile care au utilizat tehnologia clasică pe bază de antigene”, a spus chirurgul estetician Adina Alberts, marţi seara, la Antena 3.

„Este o tehnologie utilizată pentru campanii de vaccinare planetară, aş putea spune, şi este experimental. Până acum, această tehnologie ARN mesager nu a fost niciodată utilizată şi folosită pe oameni sănătoşi, asta este problema”, este de părere Alberts.

Medicul Alexandru Rafila, reprezentatul României la OMS, a reacţionat şi a explicat că vaccinurile clasice pe bază de antigene au eşuat la testele clinice.

„Din păcate, au eşuat la testele clinice, în rest nu e niciun fel de altă problemă. Asta e singura problemă. Vaccinurile clasice pe bază de antigene au eşuat la testele clinice. Nu se folosesc pentru această boală, doamna doctor. Nu, îmi pare rău. Avem informaţii diferite, dar probabil că dumneavoastră le aveţi din altă zonă decât cea a sănătăţii publice, mă scuzaţi”, i-a replicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, prezent în studioul Antena 3, medicului estetician Adina Alberts.

Doctoriţa a continuat spunând că sunt ţări care au ales să se vaccineze cu alte tipuri de vaccinuri.

„Sunt ţări foarte importante la care nu putem să avem pretenţia că nu şi-ar fi putut un vaccin de la Pfizer sau un vaccin de la Moderna, care ştim bine că sunt cele mai scumpe. Sunt ţări în lumea asta care au ales să se vaccinze cu alte tipuri de vaccinuri. Chinezii se vaccinează cu patru vaccinuri şi toate sunt obţinute cu aceeşi tehnologie clasică cu care s-au făcut de zeci de ani vacccinurile. Emiratele Unite se vaccinează cu un vaccin chinezesc. Turcia, la fel”, a adăugat Adina Alberts.

Din nou, replica prof. dr. Rafila nu a întârziat să apară, explicând de ce vaccinul clasic nu este bun în acest caz.

„Este un vaccin inovativ, asta nu neagă nimeni, că discutăm despre un vaccin inovativ, dar şi celelalte vaccinuri care sunt disponbile, din păcate, cele clasice care conţin deja numai antigenele virale, în cazul nostru, din păcate nu au avut succes, adică conţin bucăţele din virus. Din păcate, dumneavoastră continuaţi să aveţi aceeaşi confuzie. Cele care conţin deja antigene virale nu au avut succes”, a punctat reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Sursa stiripesurse.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *