Angela Merkel a calificat drept „nejustificată” expulzarea de către Rusia a mai multor diplomați europeni, vineri, pentru că au participat la protestele în sprijinul disidentului Alexei Navalnîi, relatează The Guardian.

Alexei Navalnîi a fost condamnat de autoritățile ruse la 2 ani și 8 luni de închisoare
„Considerăm că aceste expulzări sunt nejustificate. Este un alt aspect care arată că Rusia este departe de a fi un stat care respectă domnia legii”, a spus cancelarul german vineri, în cadrul unei conferințe de presă online susținută împreună cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

Conform Agerpres, guvernul german l-a convocat pe ambasadorul rus la Berlin pentru explicații.

Anterior, și șeful diplomației germane a reacționat la expulzări. Heiko Maas a spus că decizia Moscovei „nu va rămâne fără răspuns”.

De asemenea, și ministrul britanic de Externe Dominic Raab a descris expulzarea diplomaților drept o „încercare grosolană” a Rusiei de a distrage atenția de la campania sa de represiune împotriva opoziției la regimul Putin și o
nouă dovadă că Moscova „întoarce spatele legilor internaționale”.

Între timp, Navalnîi a apărut din nou în fața unei instanței din Moscova, de această dată fiind acuzat că a defăimat un veteran din Al Doilea Război Mondial. Disidentul rus s-a referit la această nouă chemare în judecată drept un „proces dezgustător de PR”.

Alexei Navalnîi a fost condamnat de autoritățile ruse la 2 ani și 8 luni de închisoare în cadrul unui proces spectacol în care disidentului rus i s-a reproșat că nu a înștiințat instanța de locul în care se află în timp ce se afla în comă.

În urma acestei decizii a instanței din Moscova, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a îl susține pe Navalnîi, iar forțele de ordine au răspuns prin reprimarea manifestațiilor cu o brutalitate ieșită din comun.
Sursa stirilekanald.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *