Un grup de intelectuali au adresat petiții conducerii PNL, cerând izolarea AUR pe scena politică. Fie acest grup civic, fie conducerea PNL va rămâne în ofsaid, în funcție de reacțiile la gesturile a doi lideri marcanți ai partidului.

Cei 51 de intelectuali – cercetători, profesori universitari, activiști, artiști, care se consideră reprezentativi pentru câmpul progresist din România, i-au cerut lui Ludovic Orban să refuze orice dialog cu AUR, considerat un partid extremist.

Vergil Chițac, primar PNL, sub eticheta AUR
Printre faptele care justifică blocada, în opinia grupului civic, se numără și susținerea oferită de AUR unei ”persoane care admiră figuri de tristă amintire din trecutul negru al României”.

Din păcate, o astfel de persoană este chiar primarul liberal al Constanței, Vergil Chițac. Ambasadorul Israelului, David Saranga afirmă, într-o postare pe pagina de Facebook a Ambasadei, că a aflat ”cu stupoare și dezamăgire” despre afirmațiile recente ale primarului Constanței, Vergil Chițac, referitoare la rolul jucat de mareșalul Ion Antonescu în istoria României.

Intelectualii mai sunt revoltați și fiindcă Parlamentari ai AUR ”au simpatii pentru legionari sau intelectuali legionari din perioada interbelică”, după cum se arată în petiția trimisă liderilor PNL, USR și UDMR, de la guvernare, ca și în scrisoarea trimisă liderilor PSD, în care solicită încetarea oricărei colaborări în Opoziție cu partidul extremist.

Roman, mai mult decât simpatie-recompense pentru legionari
Dacă este evident că parlamentarii trebuie sancționați când exprimă simpatii legionare, ce ar trebui făcut când ei promovează legi de recompensare a activității legionare, așa cum a făcut Florin Roman?

”Propunerea legislativă inițiată zilele trecute de domnul deputat Florin Roman, alături de alte prevederi, reintroduce indirect posibilitatea ca foștii legionari și fasciști, precum și copiii acestora să primească indemnizații din partea Statului Român. Proiectul a fost înregistrat la Senatul României cu nr. B39/2021”, se arată într-o postare a lui Silviu Vexler, deputat al comunității evreiești.

Deci, fie intelectualii vor cere și boicotarea PNL, ca să nu aibă o dublă măsură, fie PNL va sancționa proprii lideri cu derapaje extremiste.

Care va fi mutarea lui Orban?
În cazul lui Florin Roman, președintele PNL ar putea fi tentat să ia atitudine, fiindcă după ce a rămas fără funcția visată în guvern, acesta l-a atacat și în public și în ședințele de partid. Roman l-ar fi acuzat pe Orabn în BPN că a vândut partidul pentru funcția de președinte al Camerei, și l-a amenințat că va face turul primăriilor pentru a anunța asta, potrivit presei de dreapta.

Printre primăriile pe care le-ar putea vizita în acest turneu anti-Orban se poate număra și primăria Constanța.

Orban nu poate, deci, să fie prea dur cu Roman, dacă nu are aceeași măsură și față de Chițac. Dar, pe de o parte nu dorește să piardă sprijinul unei filiale puternice la Congresul partidului, pe de alta nici nu-și permite să lase partidul fără o primărie într-un mare oraș.

Ca urmare, va încerca să adopte politica struțului, ateptând ca apele să se liniștească și opinia publică să uite de cele două incidente care plasează PNL lângă AUR.

Strategia va avea succes doar dacă Opoziția nu va sancționa derapajele și dacă intelectualii vor alege să tacă pro-PNL, în loc să reacționeze, favorizând USR.
Sursa dcnews.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *