Familia Dacianei Sârbu și a lui Victor Ponta s-a mărit cu încă un copil. Cei doi au adoptat în urmă cu un an o fetiță, Maria, în vârstă de 6 ani și jumătate. Până acum nu au vorbit foarte multe despre acest eveniment din viața lor, însă fostul europarlamentar a spus povestea adopției recent, la podcastul realizat de Mihai Morar.

 

Daciana Sârbu și Victor Ponta se gândeau de mult timp să adopte un copil însă, în ultimii ani, au avut tot felul de probleme care i-au împiedicat să își ducă planul la îndeplinire. Anul trecut, în urma unui consiliu de familie, au hotărât că este momentul potrivit.

Copiii biologici ai cuplului și-au dorit o soră
La luarea deciziei au participat și Andrei, băiatul lui Victor Ponta dintr-o relație anterioară, și Irina, fiica celor doi. „Andrei a spus că «Sigur, sunt pregătit să îi dau camera mea». Irina a spus că vrea să fie fată ca să aibă o parteneră și să nu îi dăm camera ei. Ea și-a dorit foarte mult o soră și era fericită. Nu știa ce o așteaptă exact, dar având suportul lor lucrurile au mers și mai ușor”, a povestit Daciana Sârbu.

Cei doi au urmat procesul firesc de adopție impus de lege. Mai întâi, au fost acreditați ca familie adoptatoare. Procedura a durat destul de mult, dar Daciana Sârbu spune că „este normal să dureze pentru că se explică în ce situații poți să te afli. Nu este ușor. Ți se spune tot ce poate fi mai rău ceea ce este foarte bine, este extraordinar. Mulți nu se așteaptă la ce urmează. Tocmai de aceea există acest proces, există psihologi care te pregătesc pentru adopție înainte de orice. Procesul se finalizează cu acest atestat pe care poți să îl primești sau nu. Experiența celor ce evaluează îi poate duce la concluzia că o familie nu este pregătită și sunt sigură că s-a întâmplat.”

 

Daciana Sârbu și Victor Ponta au ales de pe lista de copii greu adoptabili.

 

După ce au obținut certificatul de părinți adoptatori au consultat direct lista de copii greu adoptabili pentru că singura lor dorință a fost să fie fată, așa cum a cerut fiica lor de 12 ani, Irina. „Nu ne-am dorit un copil perfect, nu ne-am dorit o situația ideală. Ne-am dorit să putem oferi iubire pentru că aveam de oferit și trecând prin câte am trecut noi ca familie, nu am considerat că o situație dificilă ar fi fost așa imposibil de dus. Am luat decizia într-un punct în care experiența atâtor ani grei ne-a făcut să spunem că putem duce orice situație chiar dacă îți ia mai mult timp, mai mult efort, chiar dacă trebuie să muncești toată viața să-i corectezi niște lucruri”, a explicat fostul om politic.

Din mai mulți copii au ales-o pe Maria pentru că Dacianei Sârbu i s-a părut că seamănă cu Victor Ponta. „Când am văzut-o prima dată am spus că este o asemănare mult prea evidentă și îi râdea toată fața. Am zis că e un copil vesel. Le-am și spus că nu vreau să mai vedem pe altcineva. Am găsit un chip comun care radia bucurie și așa este. Este cel mai vesel copil.”, mărturisește femeia.

Adaptarea fetiței la noua familie a fost dificilă
Procesul de adaptare a fost greu atât pentru familia Ponta, cât și pentru Maria. Fiecare a trebuit să se adapteze la ritmul celuilalt, iar cea mică a avut nevoie de terapeuți pentru a trece peste ce i s-a întâmplat înainte de a fi adoptată. Daciana Sârbu nu a vrut să spună povestea Mariei pentru a nu o pune într-o situație dificilă, însă a precizat că „a trăit în cinci ani când într-o viață de om”.

 

Experiențele prin care a trecut cea mică au întărit-o, fără să o facă să fie tristă.

 

Unul dintre cele mai grele lucruri pe care au trebuit să le facă a fost să o ajute pe Maria să se adapteze la grădiniță. Desprinderea de familie este un proces greu pentru un copil care are în suflet rana abandonului. „Se gândea că am luat-o și unde o ducem. Degeaba îi explici unui copil că eu vin la ora 3 și te iau. Maria își lua ghiozdanul și fugea, după prima oră își făcea bagajul și pleca din clasă pentru că voia acasă. Veneam, discutam la poartă, îi explicam că sunt acolo, că o aștept. E un proces pe care l-a înțeles până la urmă. Cu trecerea timpului a câștigat mai multă siguranță, a înțeles că acela este căminul ei și că nu mai plecăm nicăieri. A trebuit să îi repet de multe ori lucrul acesta”, a povestit Daciana Sârbu cum a decurs adaptarea Mariei la viața de familie.

 

Adopția e ca un pelerinaj, mergi în genunchi, într-o luptă cu tine și cu tot ce ți s-a întâmplat și ai crezut până atunci. Am avut momente de îndoială. Nu credeam că sunt capabilă să fac asta, că poate nu știu să fiu o mamă destul de bună. Chiar dacă eram mama Irinei, nu ne-am confruntat cu aceste situații în cazul ei. Te zdruncină. Te pun în fața unor situații în care spui că nu pot să fac față, că nu știi, te întrebi de ce nu știi, te întrebi dacă ești o mamă bună, dacă ai fost o mamă bună pentru celălalt copil. M-a ajutat mult Victor pentru că atunci când eu cădeam venea și spunea că se ocupă el, mă trimitea să dorm, să mă odihnesc, îmi spunea că nu sunt o mamă rea, că sigur pot, dar că sunt epuizată. Și psihologul cu care am lucrat de la Direcție la fel îmi spunea.

 

Unul dintre cele mai emoționante momente trăite alături de Maria este ziua de Crăciun de anul trecut când fetița nu și-a putut reține bucuria că Moșul există și că i-a aduc cadourile pe care și le-a cerut. Până să ajungă în familia Ponta nici nu știa prea bine ce înseamnă acest eveniment.

Daciana Sârbu și Victor Ponta sunt căsătoriți din 2008 și au împreună o fetiță, pe Irina. Victor Ponta mai are un băiat din relația cu prima sa soție, Roxana Ponta. Andrei s-a născut în 2003, iar părinții săi au divorțat un an mai târziu.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *