Vârsta de pensionare se poate reduce pentru o anumită categorie profesională, se arată în actul normativ promulgat vineri, 16 iulie, de către preşedintele Klaus Iohannis. Există şi o condiţie pentru persoanele respective: să fi avut un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în activităţile vizate de lege.

Reducerea vârstei de pensionare în România, pentru o nouă categorie profesională!

Angajaţii care au lucrat cel puţin 25 de ani în industria de producţie de energie termică şi electrică vor putea beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare.

Activităţi din domeniul producţiei energiei electrice şi termice, introduse în categoria condiţiilor de muncă speciale
Vineri, 16 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce aceste modificări. „Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (PL-x 75/01.02.2021)”, se arată în lista decretelor semnate de şeful statului, vineri, şi date publicităţii de către Administraţia Prezidenţială.

Actul normativ vizează modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Legea prevede introducerea unor noi activităţi din domeniul producţiei energiei electrice şi termice, în categoria celor care se desfăşoară în condiţii de muncă speciale, precum şi instituirea unei noi excepţii de la prevederile art. 55 alin.(1) lit.b) din lege, stabilindu-se astfel condiţiile de pensionare pentru persoanele care au desfăşurat aceste activităţi.

Reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani
Vor fi considerate locuri de muncă în condiţii speciale şi „activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”, se arată în actul normativ.

Persoanele care au desfăşurat aceste activităţi vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

Prevederile acestei legi intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *