Un cutremur puternic va schimba complet harta Capitalei. Mii de clădiri nu vor rezista la noul seism, motiv pentru care Capitala va fi plină de dărâmături. Cu toate acestea, ritmul consolidărilor acestor clădiri este încet.

Un cutremur uriaș va schimba total harta Capitalei. Mii de clădiri nu vor rezista
Președintele Re Rise, Matei Sumbasacu, vine cu un scenariu tragic privitor la ceea ce se va întâmpla dacă un cutremur puternic va lovi Capitala. Acesta spune că 24 de kilometri din străzile din București vor fi acoperite de dărâmături.

”Riscăm ca 24 de kilometri de străzi din Bucureşti să fie acoperite de dărâmături, să avem 400 de străzi blocate şi să avem o arie de dărâmături echivalentă cu de 14 ori suprafaţa Parcului Cişmigiu.”, spune acesta.

Previziunile sumbre nu se opresc aici. Centrul orașului va fi izolat, iar în unele locuri accesul nu va fi permis. Fațadele clădirilor de la intersecția dintre străzile Vasile Lascăr şi Italiană vor cădea pe ambele părți. În ceea ce privește intervenția salvatorilor, aceștia vor avea foarte mult de muncă având în vedere că aici sunt foarte multe mașini parcate.

Cele mai importante clădiri din București sse vor prăbuși, provocând un număr uriaș de morți și răniți. Bulevardele vor fi și ele afectate de dărâmături.

Cât ar dura consolidările clădirilor
Chiar dacă unele clădiri au intrat în procesul de consolidare, lucrările nu sunt deloc avansate. Mai mult decât atât, număru clădirilor încadrate în categoria 1 de risc este ridicat.

”Dacă avem o clădire de nouă metri asta înseamnă că pe fiecare latură a clădirii există posibilitatea să avem câte trei metri de dărâmături.”, spune Marius Budileanu, Facultatea de Geografie.

Matei Sumbasacu spune că numărul clădirilor cu risc seismic ridicat este aproape de 4.000. Cu toate acestea, ulttimele expertize au fost făcute în anul 2019 și doar pentru 25 de clădiri.

Potrivit estimărilor, clădirile periculoase din Bucureşti ar putea fi consolidate în 40 de ani. Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic are acum deschise doar 12 șantiere.

”Cele mai optimiste estimări ale noaste situează durata asta necesară de consolidare, de punere în siguranţă, undeva la 30-40 de ani. Cele mai optimiste scenarii.”, spune Matei Sumbasacu.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *