Tatăl lui Cabral a fost arestat în Congo. Bărbatul a fost acuzat că ar fi pus în pericol „procesul electoral din Congo”.

Tatăl lui Cabral a fost arestat în Brazaavile, Republica Congo, în urmă cu câteva luni. Doctorul Alexandre Ibacka Dzabana (77 de ani) a fost acuzat că ar fi pus în pericol „procesul electoral din Congo”.

Bărbatul a fost arestat la începutul lunii martie, cu zece zile înainte de alegerile prezidențiale din Congo, potrivit WOWbiz.ro. În aprilie, acesta a ajuns în fața unui procuror care l-a acuzat de atentat la siguranța națională.

Tatăl lui Cabral a fost arestat în Congo la începutul lunii martie. Dr. Alexandre Ibacka Dzabana sau Dr. Alex, așa cum mai este cunoscut acasă, a fost acuzat că ar fi pus în pericol procesul electoral din țară, însă nu este clar cum a făcut acest lucru.

Acesta a fost arestat în Brazzavile, Republica Congo, cu zece zile înainte de alegerile prezidențiale. Cei care l-au ridicat din fața casei erau civili și, inițial, toți au crezut că a fost răpit.

Tatăl celebrului prezentatorul de la Pro TV este președintele Platformei Congoleze, un ONG care luptă pentru drepturile omului și o societate democratică, potrivit sursei citate mai sus.

Christ Dongui, un alt activist, vicepreședinte al asociației Ras de Bol, a fost ridicat și el de oamenii legii, cu câteva zile mai târziu. Amândoi au fost plasați în arestul central din Brazzaville.

Cei doi nu au avut acces la un avocat și nu au putut lua legătura cu familiile lor, după cum s-a arătat într-o scrisoare adresată Ministrului Justiției din Congo și ambasadorului acestui stat în SUA de către organizația Amnesty International.

Pe 9 aprilie, tatăl lui Cabral a ajuns în fața unui procuror și a fost pus sub acuzare pentru fapta de atentat la siguranța națională. În acest moment, Alexander Ibacka se află în închisoarea centrală din Brazzaville și așteaptă începerea procesului, dar nu este o dată fixată pentru acest lucru.

Reprezentanții societății civile sunt de părere că procurorii nu au suficiente dovezi care să ducă la condamnare. Aceștia consideră că adevăratele motive ale arestului sunt politice.

Care este starea lui Alexandre Ibacka
Alexandre Ibacka are probleme de sănătate, după cum se arată în documentul Amnesty International, referitor la supraaglomerarea din închisorile africane. Acesta suferă de hipertensiune arterială, fiind vulnerabil în cazul în care contactează coronavirus.

„Alexandre Ibacka Dzabana are 77 de ani și suferă de hipertensiune arterială, ceea ce-l face vulnerabil la COVID-19”, se arată în documentul menționat.

Organizația a mai cerut autorităților din Congo ca Dr. Alexandre Ibacka să aibă acces la un avocat, să-și poată contacta familia și să fie ferit de tortură.

Starea medicului Ibacka Dzabana ar fi una critică la momentul actual. ONG-urile solicită autorităților din Congo să fie eliberat și internat de urgență la spital.

Tatăl lui Cabral critică dur regimul din Congo, condus de Denis Sassou Nguesso, fost militar. Acesta este președintele Republicii Congo din 1979, cu o pauză de cinci ani în perioada 1992 – 1997. La ultimele alegeri, șeful statului a obținut un nou mandat cu un procentaj de 88,4%.

Alexandre Ibacka a terminat Medicina în România, unde a cunoscut-o pe Argentina, o tânără din Bacău. Cei doi au fost împreună pentru puțin timp, dar s-au despărțit după nașterea lui Cabral.

Prezentatorul TV și-a cunoscut tatăl la vârsta de 13 ani, atunci când acesta i-a propus să vină cu el în Congo, dar a refuzat. Cu toate acestea, Alexandre Ibacka a fost prezent la nunta fiului său cu Andreea Ibacka.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *