Veste buna pentru elevii din invatamantul primar. Astfel, elevii din invatamantul primar vor putea beneficia de transport gratuit de la si pana la scoala. Cheltuielile aferente vor fi asigurate din bugetul de stat, prin transfer, catre unitatile administrativ-teritoriale. Senatul a adoptat in unanimitate, in calitate de camera decizionala, proiectul de lege.

Daca proiectul de lege va fi promulgat si publicat in Monitorul Oficial, acesta va intra in vigoare in prima zi a anului scolar 2022 – 2023, potrivit edupedu.ro.

Propunerea legislativa in forma adoptata de Camera Deputatilor, insusita si de plenul Senatului a fost votata in unanimitate. Aceasta propunere prevede ca:

„In municipii si orase, elevii din invatamantul primar care frecventeaza cursurile unei unitati de invatamant de stat, particulare sau confesionale autorizate/ acreditate pot beneficia de transport specializat de tipul curse scolare, pentru transportul de la/ pana la unitatea de invatamant. Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigura din bugetul de stat, prin transfer, catre unitatile administrativ-teritoriale”.

Proiectul de lege va merge la promulgare, la presedintele Klaus Iohannis.

Guvernul a dat un aviz negativ si argumenteaza ca art. 84 din Legea nr. 1/2011 reglementeaza facilitatile de care beneficiaza elevii in ceea ce priveste transportul public local:

„Astfel, potrivit alin. (1) al art. 84 „Elevii din invatamantul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiaza de gratuitate la servicii publice de transport local si judetean, rutier, naval, cu metroul, precum si feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”.

Propunerea legislativa de completare a Legii educatiei nationale nr. 1 / 2011 a fost initiata de deputatul liberal Robert Sighiartau.

Cum functioneaza scolile:
Sorin Cimpeanu a anuntat ca scolile vor ramane deschise pana la pragul de 6 la mie.

Noile scenarii de functionare a scolii sunt:

Verde – pana la rata de 6 la mie

Galben – intre 6 la mie si carantina

Rosu – in carantina

Peste pragul de infectare de 6 la mie, propunerea Ministerului Educatiei este sa ramana deschise doar cresele si gradinitele, pana la carantina, si clasele de scoala cu elevi vaccinati (peste 12 ani, deci de la clasa a VII-a in sus).


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *