Două fetițe din Roman își vând plângând jucăriile, pe stradă, pentru ca părinții să aibă bani de facturi.

„Trebuie să le plătim (n.red. facturile) pentru că sunt foarte mari și ne taie curentul”, au explicat fetițele care își vând plângând jucăriile pe stradă, în Roman. Alocația abia le ajunge pentru mâncare celor șase frați.

Fetițele care și-au scos jucăriile la vânzare, în stradă, au 12 și 9 ani și vor să facă rost de bani pentru ca părinții să plătească facturile. Ele au fost surprinse pe o pătură, pe trotuarul din fața Colegiului Roman Vodă, sâmbătă, 25 septembrie. În timpul săptămânii, merg la școală deși familiei îi e greu și cu mâncarea.

Lângă jucării, fetele au așezat și creioanele de colorat primite, cel mai probabil, la începerea școlii. E clar că le e rușine după felul în care își feresc ochii, dar „n-avem încotro”, a spus fata cea mare.

„Suntem acasă şase fraţi, mama e bolnavă. Tata mai lucrează cu ziua, dar în ultima vreme mai greu găseşte de treabă. Şi alocaţiile noastre abia ne ajung să mâncăm. Mama a spus că trebuie să facem rost de bani să achităm facturile la curent. Trebuie să le plătim că sunt foarte mari şi ne taie altfel curentul.”, a povestit fetița, printre lacrimi.

Familia are mulți bani de dat și la întreținerea la bloc. Pentru că la deșeuri se plătește la persoană, pentru ei, opt la număr, lucrurile devin complicate, potrivit Monitorul de Neamț.

Premierul Florin Cîțu vrea să pună la punct o strategie care să ducă spre independența energetică a României.

„Este bine să avem astfel de dezbateri. Îmi pare bine că vorbiți despre plafonare versus compensare. S-ar putea să fie ambele. S-ar putea să fie doar compensare. Am început cu o analiză pentru a înțelege exact ce s-a întâmplat. Eu spun că a fost o liberalizare care a venit prea târziu și într-un moment în care prețurile creșteau în toată Europa. În același timp, pe lângă această liberalizare, sunt și elemente structurale pe care le-am observat. În primul rând, această trecere de la producția de energie poluantă către energie verde. (…) Anul acesta, am importat în mare parte energie, prețurile au crescut în toată Europa.

Deci, sunt mai mulți factori. Sunt soluții pe termen scurt, adică pentru această iarnă, însă ar trebui să găsim un mecanism care să intre automat pentru astfel de situații și să nu dăm ordonanță de fiecare dată când avem astfel de situații care nu sunt comune. Sunt situații excepționale. Așadar, ar trebui să avem un mecanism care să intre în vigoare, vom găsi această formulă cu compensarea, poate putem să o facem cu un voucher”, a spus premierul Florin Cîțu la dezbaterea online „Plafonare versus compensare. Soluția salvatoare pentru tema momentului: facturile la energie și gaze naturale”, eveniment organizat de trustul DC Media Group.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *