Ardei umpluti cu varza pentru iarna – reteta de muraturi delicioase in saramura. Reteta de ardei cu varza murata, la borcan, crocanti si gustosi, apartine tot mamei mele.

Cu ardei iuti, hrean si cimbru, acesti ardei cu varza se mureaza grozav in saramura (cu putin otet) si rezista bine in timp.

Acum este sezonul muraturilor si a altor conserve. Pretul legumelor si zarzavaturilor este mic si pietele abunda de ele. Am cumparat o plasa de ardei si o varza. Am facut un borcan de 3 L si unul de 1,7 L si mi-au incaput in ele 14 ardei medii.

Varza am ales-o cu frunza subtire si max de 1 kg. Mama rade si un morcov crud si-l amesteca cu varza taiata fideluta – pentru culoare.

Tineti cont de vremea de afara si daca este foarte cald nu va apucati de muraturi! In mod normal muraturile se pun toamna, in lunile septembrie – octombrie!

MOD DE PREPARARE ARDEI UMPLUTI CU VARZA PENTRU IARNA
umplutura de varza
Treaba merge repede daca aveti un robot care sa ajute la taiarea verzei in felii subtiri (fideluta). Daca nu…. o taiati cu mana. Am ras si morcovul pe razatoarea mare.

Am amestecat varza fideluta cu morcovul ras si le-am presarat cu putina sare neiodata si cateva frunzulite uscate de cimbru si 2-3 frunze de telina tocate. Am framantat usor varza tocata ca sa se inmoaie. Am lasat-o deoparte vreo 10 minute.

Am spalat ardeii si i-am curata de cotoare si seminte, taindu-le un capacel circular in jurul coditei. I-am scuturat bine de samburi.

CUM SE UMPLU ARDEII CU VARZA?

Fiecare ardei curatat a fost umplut pana la refuz cu amestecul de varza si morcov. Cu atentie, sa nu se sparga ardeii! Se vede si frunza de telina tocata pe care am amestecat-o in varza fideluta.

La fundul borcanelor am pus ramurele de cimbru uscat si de marar.

Am inceput sa caldesc ardeii in cele 2 borcane, pe straturi. Ardeii umpluti cu varza se aseaza in picioare sau culcati – in functie de borcan.

Dupa ce-am umplut borcanele cu acesti ardei umpluti cu varza, am indesat printre ei si ardei iuti si fasii de hrean. Deasupra am incheiat tot cu ramurele uscate de marar si cimbru.

saramura pentru ardei umpluti cu varza
Am pus la fiert 3 L de apa cu 3 linguri de sare neiodata (speciala pentru muraturi). Am lasat-o sa clocoteasca 5 minute si apoi i-am stins focul.

Am lasat-o alte 5 minute la racorit si apoi am turnat-o peste ardeii umputi cu varza din borcane, acoperindu-i bine cu ea. Borcanele au stat pe o tava metalica care sa preia socul termic.

Am lasat borcanele desfacute pe masa de bucatarie timp de 24 de ore. Le-am acoperit de forma cu capacele neinfiletate (sau cu farfurioare). A doua zi le-am pus cate 1-2 linguri de otet alimentar si le-am inchis bine si etans cu capacele din dotare. Deja s-au tulburat, semn ca a a inceput fermentatia. Acesti ardei umpluti cu varza pentru iarna se vor limpezi de la sine peste 2-3 saptamani.

De-abia asteptam sa treaca 2 luni ca sa se mureze ardeii umpluti cu varza! Ne plac foarte mult pentru ca raman crocanti si sunt foarte gustosi.

Daca moarea (saramura fermentata) da semne de „balosire” trebuie sa vanturati (pritociti) aceste muraturi. Se deschid capacele, se scurge moarea intr-un castron si se toarna la loc. Acest proces oxigeneaza saramura. Daca puneti muraturi la butoias va trebui sa suflati aer cu ajutorul unui furtun – asa cum este descris in cadrul retetei de varza murata la butoi.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *