Incendiu la spitalul suport Covid Movila din Ploiești. Doi bolnavi au murit carbonizaţi, iar o infirmieră a ajuns la spital cu arsuri pe 40% din suprafața corpului. Secţia de Boli Infecţioase nu avea autorizație ISU.

Incendiu la spitalul suport Covid-19 Movila din Ploiești: Secţia de Boli Infecţioase nu avea autorizație de incendiu. 2 pacienți au murit, alți 15 au fost evacuați.

Managerul spitalului, declarații despre tragedie. De la ce ar fi pornit incendiul
Managerul spitalului spune că autorizația la incendiu era doar una parțială, iar ea este așteptată de două luni.

”Nu aveam autorizație de incendiu, aveam dosarul depus și eram în curs de obținere (…) Nu s-au găsit nereguli la ultimele controale (…).

Așteptăm autorizația de incendiu de aproximativ 2 luni pentru că s-au efectuat modificări la instalația de oxigen, dar autorizația la incendiu nu te ferește de incendiu, îți spune doar că în acel moment ești în regulă.

Un incendiu poate izbucni oricând din cauza suprasolicitării pe care o avem în spitale.

Tratamentul acestor bolnavi, cei doi care erau acolo, necesitau o cantitate mare de oxigen. Din păcate, aceste instalații pot conduce la combustii spontane.”, a spus Bodgan Nica, la Digi24.

De asemenea, el a vorbit și despre posibilele cauze ale incendiului.

„Probabil a fost o defecțiune la un aparat, bolnavul a mișcat patul și s-a produs o scânteie. Cantitate mare de oxigen, e un risc asumat, orice mică scânteie poate aprinde oxigenul.

În timp ce încerca să îi repună masca bolnavului, s-a mișcat patul, a apărut o flamă, a stins costumul, colega a venit cu un extinctor. Atunci a luat foc, asta mi-au spus colegii mei”, a precizat acesta, conform Antena 3.

Declarațiile ministrului sănătății
Cseke Attila a explicat că, deocamdată, nu există informații despre eventuale probleme cu oxigenul. El a explicat că ancheta oficială va stabli cauzele acestei tragedii.

”Evenimentul nedorit a avut loc după ora 4, s-a activat plan roșu de intervenție, inclusiv din Prahova.

Focul a fost stins foarte repede, dar din păcate două persoane au decedat, urmează evident ca o anchetă care va fi și de altă natură să stabilească motivele și cauzele. 15 pacienți au fost transmiși la SJ Ploiești pentru a fi evaluați.

Infirmiera care era în salon respectiv este transferată la Floreasca având arsuri. Vedem după evaluare, evident va fi internată și tratată la Ploiești.

Nu există informații cu privire la probleme legate de oxigen, ancheta penală va stabili ca în celelalte cazuri”, a transmis Cseke Attila la Digi24.

Un incendiu a izbucnit în dimineața zilei de joi la Incendiu la Spitalul Judeţean Ploieşti. Doi oameni au murit, iar o infirmieră care se afla în salon a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului.

Despre aceasta, Raed Arafat preciza că se afla în salon în momentul când a izbucnit incendiul, iar ea a fost transferată la București.

Bolnavii decedaţi în urma incendiului sunt doi bărbaţi de 74 şi 75 de ani.

„Era o infirmieră în salon când a început incendiul. Din păcate, femeia respectivă este cu arsuri de 40%. Urmează să fie mutată la Bucureşti, la spitalul Floreasca.

Din păcate, avem două decese. Echipele de intervenție au ajuns în zece minute, incendiul a fost lichidat în trei minute”, a declarat Raed Arafat.

Declarațiile venite de la Ministerul Sănătății după tragedie
În total, în secție erau 20 de pacienți internați. Două dintre ele și-au pierdut viața, iar 16 persoane au fost transferate la Spitalul Judeţean Ploieşti.

”Din primele informaţii în această secţie se aflau internaţi 20 de pacienţi. Sunt 2 victime şi 16 persoane care sunt evacuate şi transferate către Spitalul Judeţean Ploieşti (15 pacienţi şi un cadru medical) .

Este şi o victimă care este transferată la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi care are arsuri pe o suprafaţă de sub 50% din suprafaţa corporală, conform primelor evaluări.

Ceilalţi pacienţi sunt stabili şi vor fi evaluaţi în UPU a Spitalului Judeţean Ploieşti.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila ţine legatura cu Raed Arafat, şeful DSU”, a transmis Ministerul Sănătății.

Reacția managerului spitalului
Managerul spitalului a declarat că această secție era nouă, iar instalația electrică era nouă, la fel și rampele de oxigen. Totodată, el a vorbit și despre posibilele cauze ale incendiului.

Printre ipotezele acestuia se află și faptul că un bolnav și-a smuls masca de oxigen, lucru care a dus la acest incendiu din spital.

”Secţia era nouă – este secţia renovată, de pediatrie – instalaţia electrică nouă şi verificată, iar rampele de oxigen sunt montate anul trecut, înainte de valul trei.

Personalul instruit, ca dovadă a intervenit imediat dar, într-o fracţiune de secundă, Dumnezeu ştie… s-a mişcat patul, s-a frecat de ceva şi o scânteie de oxigen. Erau şi detectoare de oxigen, erau absolut toate cele necesare.

Dar probabil bolnavul şi-a smuls masca şi oxigenul s-a dus în aer. Dar asta o să o determine specialiştii, cauza incendiului”, a declarat managerul SJU Ploieşti, Bogdan Nica.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *