Autoritățile s-au întâlnit în ședință la sediul Guvernului pentru a dezbate situația actuală epidemiologică și a stabili care sunt măsurile ce se impun în acest context.

Noile măsuri ar putea intra în vigoare chiar de azi, 6 decembrie și vizează limitarea răspândirii noii tulpini.

Măsuri pentru românii care se întorc în țară
Una dintre cele mai importante măsuri stabilite duminică de către autorități îi vizează pe românii care se întorc în țară. Astfel, românii și cetățenii europeni care vin din țări din afara Uniunii Europene trebuie să aibă un test negativ pcr făcut cu 48 de ore înainte.

La fel vor proceda și persoanele care sunt imunizate. Cele neimunizate vor intra automat în carantină pentru 10 zile.

De asemenea, cetățenii europeni care vin din state ale Uniunii Europene vor prezenta certificatul verde care să ateste imunizarea, trecerea prin boală sau un test pcr negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte.

Persoanele care nu au certificatul verde și vin din state ale UE aflate în zona roșie de risc epidemiologic vor fi carantinate 19 zile. Cei care nu sunt imunizați, nu au trecut prin boală și nu au test pcr intră în carantină pentru 14 zile.

Formular PLF pentru România
Autoritățile au luat în calcul introducerea formularului de localizare al pasagerilor, pentru toți pasagerii care intră în țară începând cu data de 20 decembrie. Acesta este folosit deja în alte state și urmează să fie un document obligatoriu și la noi. El va trebui să fie completat de toate persoanele care intră în România, din state ale UE sau din afara uniunii.

Raed Arafat a anunțat că introducerea formularului PLF va fi precedată de o stategie de comunicare. Noile măsuri vor fi dezbătute și votate luni de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Se va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetățeni nu pot intra temporar în România. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *