NATO ia în calcul posibilitatea ca trupele rusești să invadeze Ucraina, precizează Mircea Geoană. În acest context, trupele americane și ale aliaților sunt gata de intervenție.

Secretarul general adjunct NATO, avertizează că o eventuală ofensivă a Rusiei va costa foarte dur Moscova, nu doar din punct de vedere militar. Până la declanșarea unor evenimente violente, cele două părți trebuie să se așeze la masa dialogului, a mai transmis Geoană.

„O nouă incursiune militară, așa cum au făcut-o în 2014 sau în 2008 în Georgia, va avea – nu din punct de vedere militar, dar din punct de vedere politic, economic și financiar – un cost foarte sever pentru Federația Rusă. Este ceea ce aliații NATO au discutat la Riga, este ceea ce NATO și Uniunea Europeană discută”, a avertizat oficialul NATO.

De ce intervine NATO pentru Ucraina, în conflictul cu Rusia. Explicația lui Mircea Geoană

Geoană a reiterat că pentru NATO, Crimeea este teritoriu ucrainean. De asemenea, Ucraina este un partener important al alianței militare.

„Suntem o alianță politico-militară pur defensivă. Tot ceea ce facem este conform misiunii încredințate de liderii și de națiunile care sunt membre NATO, inclusiv de România: să apărăm teritoriul și populațiile celor 30 de națiuni, de la Marea Neagră până la Vancouver și până la San Francisco, împotriva oricărui pericol. Și nu noi suntem cei care am amplasat rachete de ultimă generație și-n Crimeea, și-n Ucraina ocupată, și-n Kaliningrad și-n multe alte locuri.

Este, într-un fel, un joc de comunicare la care NATO răspunde extrem de clar, inclusiv prin vocea secretarului general Stoltenberg la Riga, o spun și eu, o spunem și direct Federației Ruse, când avem dialog pe diverse canale cu dânșii: să nu mai folosească NATO ca pretext pentru intenția evidentă de a recrea sfere de influență în Europa”, a declarat Mircea Geoană, pentru Digi24.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *