Preşedintele Klaus Iohannis a luat parte, joi, la reuniunea Consiliului European. În cadrul evenimentului, șeful statului a vorbit printre altele, despre armata Rusiei de la granița Ucrainei.

Preşedintele a mai subliniat în cadrul evenimentului, desfășurat la Bruxelles, importanța întăririi securităţii în zona Mării Negre.

Klaus Iohannis este de părere că trebuie descurajate de către toate statele UE acțiunile Rusiei de la granița cu Ucraina. Șeful statului susține și implementarea unor sancțiuni față de Federația Rusă.

Klaus Iohannis, preocupat de prețurile mari ale facturilor la energie
Klaus Iohannis a mai solicitat Comisiei Europene să finalizeze evaluara creșterii prețurilor la energie, deoarece consumatorii trebuie să achite un preț corect.

”Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat preocuparea față de nivelul ridicat al prețurilor la energie și a evidențiat impactul semnificativ al acestora asupra consumatorilor vulnerabili și a mediului de afaceri, mai ales în contextul redresării economice, dar și al sezonului rece.

Președintele României a solicitat Comisiei Europene să finalizeze evaluarea privind cauzele creșterii prețurilor la energie, arătând, în plus, că, pe termen mediu, este nevoie de o analiză atentă a modului de îmbunătățire a cadrului legislativ al pieței de energie, astfel încât consumatorii să plătească un preț corect pentru energie”, anunță Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Klaus Iohannis susține cooperarea UE-NATO în vederea asigurării securității în zona Mării Negre
În ceea ce privește securitatea de la Marea Neagră, președintele a punctat relevanța ”Busolei Srategice pentru consolidarea profilului Uniunii Europen”, care este un actor credibil de asigurare a apărării.

”Președintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța Busolei Strategice pentru consolidarea profilului Uniunii Europene ca actor relevant și credibil în zona de securitate. Președintele României a reiterat, în cadrul intervenției sale, necesitatea consolidării securității și apărării în zona Mării Negre și a susținut importanța cooperării UE-NATO, cu evitarea duplicărilor, precum și rolul central al parteneriatului transatlantic”, mai informează Administrația Prezindențială.

De asemenea, nu doar Klaus Iohannis și-a manifestat îngrijorarea față de forțele armate rusești instalate la ordinul lui Vladimir Putin la granița Ucrainei, ci și restul oficialilor care au participat la reuniunea Consiliului European. Consiliul este de părere că trebuie reduse de urgență tensiunile produse de Rusia.

”Cu privire la situația din Ucraina, Consiliul European a subliniat necesitatea reducerii de urgență de către Rusia a tensiunilor cauzate de consolidarea prezenței sale militare la granița cu Ucraina și de retorica sa agresivă.

Liderii europeni au reiterat sprijinul deplin față de suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, stabilind că orice agresiune militară suplimentară la adresa Ucrainei va avea consecințe majore și costuri severe, inclusiv măsuri restrictive coordonate cu partenerii strategici. Consiliul European a încurajat eforturile diplomatice și a reafirmat sprijinul său pentru formatul Normandia în vederea implementării depline a Acordurilor de la Minsk”, au mai transmis reprezentanții Administrației Prezidențiale.

Consiliul European condamnă și situația de la granița Belarusului cu Polonia. Instituția UE nu este de acors cu ”instrumentalizarea migranților și refugiaților” de către regimul de la Minsk.

”Referitor la situația migranților de la granița Uniunii Europene cu Belarus, care afectează mai multe state membre UE, Consiliul European a condamnat cu fermitate instrumentalizarea migranților și a refugiaților de către regimul de la Minsk, precum și criza umanitară generată.

Șefii de stat și de guvern din statele membre UE au subliniat importanța protejării eficiente a frontierelor externe ale Uniunii, inclusiv prin consolidarea cadrului legislativ european. De asemenea, au insistat pe implementarea fără întârziere a măsurilor restrictive și pregătirea unor măsuri suplimentare, dacă va fi necesar”, mai este precizat în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *