Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, Tod Wolters, propune ca Alianţa Nord-Atlantică să desfăşoare o prezenţă militară suplimentară în România şi Bulgaria din cauza înmulţirii numărului de trupe ruseşti în apropierea graniţei cu Ucraina.

Publicaţia germană Der Spiegel a precizat că sugestia lui Tod Wolters ar presupune extinderea misiunii

„Prezenţa avansată sporită” a Alianţei Nord-Atlantice, în cadrul căreia sunt desfăşurate forţe militare în statele baltice şi în estul
Poloniei.

Potrivit Reuters, Der Spiegel nu îl citează direct pe general, dar susţine că are „informaţii” conform căror Tod Wolters „a cerut o întărire a trupelor la graniţa de Est” a NATO în cadrul unei videoconferinţe cu liderii militari ai „statelor partenere”.

Extinderea trupelor NATO în România, cerută de președintele Iohannis
Planul NATO ar presupune de fapt extinderea prezenţei în România şi Bulgaria prin intermediul misiunii ‘Prezenţa avansată sporită’. NATO a refuzat să comenteze relatarea din revista germană.

Reuters aminteşte că atât România, cât şi Bulgaria au cerut o extindere a prezenţei Alianţei pe teritoriul lor.

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu preşedintele SUA, Joe Biden, şi cu lideri ai statelor aliate care fac parte din Formatul B9 despre situaţia de securitate în Flancul Estic al NATOşi în regiunea Mării Negre.
Iohannis „a exprimat susţinerea pentru creşterea prezenţei militare a NATO şi, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România şi în zona Mării Negre, ca expresie a solidarităţii aliate şi a Parteneriatului Strategic solid între România şi SUA”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *