Laptele cu mămăligă prelungește viața, scade colesterolul și protejează ficatul, spun experții.

Mămăliga și fierturile au fost și sunt și acum considerate mâncarea săracilor deși conform unor studii recente produsele din porumb ne prelungesc viața.

Specialiștii germani în biologie celulară vegetală, de la Universitatea din Koln, au confirmat prezența unor substanțe derivate ale acizilor arihidici și palmitici în boabele de porumb.

Din punct de vedere chimic, aceste substanțe sunt acizi grași, ceto-acizi și sunt rezultatul oxidării acidului palmitic și ara hidic. De asemenea, sunt produși exclusiv în rădăcina plantei de porumb.

Acești ceto-acizi ignoră legile chimiei și biologiei clasice și se absorb în intestin cu mare ușurință și fără a suferi transformări chimice semnificative (doar 22-28%). Ajunși în sânge, se transformă în hidroxiacizi care se pot combina cu cel puțin 57 de specii de otrăvuri existente în organism.

Acest efect detoxifiant al substanțelor din porumb facilitează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, reducând astfel riscul de insuficiență și ciroză hepatică. Pentru a ameliora ulcerul și gastrita, se recomandă mămăliga caldă în loc de pâine deoarece mălaiul are efect de reducere a acidității și de calmare.

Mămăliga prelungește viața? Potrivit cercetătorilor endocrinologi, consumul zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncții tiroidiene. Reglează concentrația e glucoză din sânge, reduce cantitatea de colesterol din sânge, așadar se recomandă și diabeticilor. În plus, fiind folosită ca leac încă de pe vremea romanilor, consumul acestui aliment este răspunzător și pentru longevitate.

Mămăliga dezvoltă musculatura: Potrivit unui fiziolog spaniol, cei mai apți copii pentru sporturi de performanță din Ecuador și din Columbia aveau o alimentație bogată în terciuri de porumb. În urma unui program de cercetare în medicina sportivă, a descoperit că aceleași substanțe derivate ale acidului palmitic și arahidonic au un rol și în dezvoltarea fibrei musculare prin modificarea modalității de acțiune a hormonilor tiroidieni.

Mămăliga prelungește viața ovarelor: Mămăliga are capacitatea a revitaliza funcțiile sexuale, mai ales în cazul femeilor. Potrivit unor cercetări din zona Rucăr-Bran, unde mămăliga se află mai des pe masa românilor, 9% din femeile peste 65 de ani au avut o activitate ovariană intensă, manifestată prin prelungirea vieții sexuale chiar și după vârsta de 72 de ani. Mămăliga este benefică persoanelor obeze: Mămăliga este utilă și celor care suferă de obezitate întrucât oferă o senzație de sațietate extrem de rapidă datorită fibrelor alimentare pe care le conține.

 


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *