Ministrul Sănătății a făcut noi declarații pe subiectul certificatul verde în România.

Alexandru Rafila a spus că nu mai vede urgența acestui document și că speră ca valul 5 să se încheie peste câteva săptămâni.

Alexandru Rafila: certificatul verde la locul de muncă nu a fost asumat politic

Ministrul Sănătății a explicat că în plin val 5, certificatul verde la locul de muncă nu mai reprezintă o urgență întrucât până când va fi implementat, numărul de cazuri va scădea din nou.

Este o chestiune care nu a fost asumată politic. Pentru mine, lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost această pasare permanentă a responsabilității: cine e de vină pentru această situație legată de neadoptarea unei forme a certificatului verde, a spus Alexandru Rafila.

Rafila a explicat că unul dintre scopurile certificatului verde este stimularea imunizării populației, iar altul vizează sănătatea publică. Ministrul Sănătății a admis că, la acest moment, protecția împotriva bolii oferită de imunizare este mult mai mică față de varianta Omicron.

Ministrul Sănătății nu mai vede urgența certificatului verde
Alexandru Rafila a mai transmis că la acest moment nu mai vede urgența certificatului verde pentru că orice procedură legislativă presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă. Acest timp înseamnă câteva săptămâni, spune Rafila, iar el speră să ieșim din valul 5 până atunci.

Ministrul Sănătății a declarat că cel mai probabil, vaccinul pentru acest virus va deveni ca cel antigripal, ceea ce înseamnă că va fi făcut o dată pe an. Rafila a afirmat ferm că trebuie să oprim transmiterea și că este foarte important să purtăm masca de protecție.

Reamintim faptul că CNSU a decis că nu mai sunt acceptate măștile de protecție din material textil, ci doar cele chirurgicale sau de tip FFP2. Amenzile pentru cei care nu vor respecta această regulă sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

FFP înseamnă piesă facială filtrantă și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer.

Starea de alertă în România a fost prelungită, sâmbătă, 8 ianuarie 2022, pentru 30 de zile.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *