Doliu în lumea muzicii românești. S-a stins din viață una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică populară și lăutărească. Vestea s-a răspândit rapid printre fanii artistei. Ne mor cei care au cântat și încântat publicul din România.

Doliu în lumea muzicii românești
A murit interpreta de muzică populară și lăutărească Rela Ciulei. Artista avea 83 de ani și era considerată sufletul tarafului Rapsozii Gorjului. Interpreta a urcat pe marile scene ale lumii unde a cântat și încânta publicul din toate colțurile țării.

Rela Ciulei s-a născut în anul 1938 la Telești, județul Gorj într-o familie de muzicanți, tatăl său, Ioniță Țambru, fiind unul dintre cei mai renumiți lăutari din zonă. Ea era sora marelui violonist Victor Țambru.

Artista a lăsat în urma sa o carieră impresionantă. S-a remarcat în lumea artistică de la vârsta de 12 ani. În 1950, Rela Ciulei a obținut primul premiu la un festival al lăutarilor din Târgu Jiu unde a cântat o melodie veche de 60 de ani intitulată Făcui o prostie și vreau să o mai fac.

Rela Ciulei – sufletul Tarafului Rapsozii Gorjului

Rela Ciulei era considerată sufletul Tarafului Rapsozii Gorjului unde activa încă din 2005. Taraful aparține Școlii Populare de Artă, înființat de fratele regretatei artiste, Victor Țambu.

A murit o mare artistă a țării. Doliu în lumea muzicii populare și lăutărești

În 2009 a participat la prima ediție a Festivalului Național de Interpretare “Lăutarul”, desfășurat la Drăgășani, județul Vâlcea. Taraful a primit atunci Marele Premiu, iar Rela Ciulei a obținut Premiul I la secțiunea soliști vocali.

În august 2010, îndrăgita artistă a participat la primul festival româno-irlandez intitulat Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, desfășurat la Cimitirul „Vesel” din Săpânța, județul Maramureș, coordonat de Grigore Leșe.

De-a lungul carierei sale artistice impresionante, Rela Ciulei a participat la numeroase ediții ale festivalului “Tarafuri și fanfare”, în 2007 la București, în 2009 în Dumbrava Sibiului, în 2010 la Suceava, în 2013 la București și în 2015 la Sibiu, Târgu Jiu și Craiova.

Dumnezeu să o odihnească!


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *