Persoanele care au muncit mai putin de 15 ani beneficiaza si ei de pensie. Potrivit noilor norme cei care au cotizat la stat intre 10 si 15 ani vor incasa o pensie minima. Aceasta este stabilita in functie de stagiul de cotizare realizat, intr-un procent de 40% din salariul minim brut pe tara garantat in plata.

Noua lege a pensiilor a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2022. Au fost aduse modificari atat la pensia minima, cat si in cazul pensiei de urmas.

Conditia obligatorie pentru a primi pensie este sa fi cotizat cel putin zece ani. Apoi se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat intre 11 ani si 14 ani.

Pensia minima a crescut 1.000 de lei, de la 1 ianuarie.
Legea pensiilor 2022. Persoanele cu vechime mai mica de 15 ani primesc 40% din salariul minim brut pe tara. Conditia este sa fi muncit 10 ani

Prin legea 127/2019, noua lege a pensiilor, sau adus modificari printre care si modul de calcul al pensiilor. Astfel, exista 2 tipuri de pensii minime: pensie minima si pensie minima de urmas.

De la 1 ianuarie 2022 pensia minima a crescut de la 800 la 1.000 de lei, adica cu 25%. De asemenea, punctul de pensie a crescut cu 10%, de la 1.442 lei, cat era in 2021, la 1.586 lei.

Prin noua lege a pensiilor, persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe tara.

Cum se calculeaza pensia pentru persoanele cu peste 15 ani de munca

”Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe tara. Pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara. Persoanele cu vechime intre 10 ani si 15 ani, aflate la pensie la data intrarii in vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara.

In cazul in care, din calculul pensiei rezulta o suma mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusa pentru a remedia o inechitate prevazuta de legislatia in vigoare. Din cauza acesteia nu se facea nicio diferentiere in functie de anii lucrati intre beneficiarii de pensie minima.

Adica, in practica se ajunge in situatia in care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, sa primeasca la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor, potrivit Antena 3.

Legea pensiilor 2022. Ce se intampla cu pensia de urmas

In cazul pensiei de urmas se mentine si, in plus fata de actualele prevederi, apare o noua prestatie. Este vorba de ajutorul pentru sotul pensionar supravietuitor.

Acesta va primi 25% din pensia sotului decedat. Ajutorul va putea fi cumulat cu propria pensie, se stipuleaza in lege.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *