Executivul condus de Nicolae Ciuca pregateste o schimbare a legii privind serviciul militar, prevazuta in programul de

guvernare al coalitiei PSD-PNL-UDMR si care vine din nevoia de personal militar.

Tinerii din Romania vor face din nou serviciul militar?

„Dezvoltarea rezervei operationale a Armatei Romane, cu accent pe rezerva voluntara si serviciul militar in termen voluntar, precum si a unui sistem national de pregatire si instruire, elaborarea unei noi strategii, care sa conecteze sistemul de forte active cu grupul de rezervisti si sa asigure mobilizarea si regenerarea fortelor in parametri optimi de cantitate, calitate si viteza, o conditie esentiala pentru realizarea acestui obiectiv reprezentand-o revizuirea cadrului legislativ.”, scrie in programul de guvernare.

Intr-un proiect actual dezvoltat in cadrul Ministerului Apararii, cei care vor dori sa serveasca in Armata, vor incheia cu Ministerul Apararii un contract pe o perioada de 4 ani. Este vorba doar de primul contract, pentru ca urmatoarele – in cazul in care rezervistii vor dori sa fie in continuare la dispozitia Armatei – se vor semna pe o perioada de maximum 3 ani.

Analistul militar Aurel Cazacu a declarat pentru Adevarul ca acest program al serviciului de militar voluntar in termen este vital pentru MApN.

„Acest tip de serviciu militar are o importanta strategica pentru realizarea si mentinerea unui bazin necesar de rezervisti. Inainte de ’89, Romania avea peste 350.000 de militari activi si 6 milioane de rezervisti. Sigur, atunci vorbeam de un model militar diferit, vechi, cel al Tratatului de la Varsovia, iar acum suntem in standardele moderne ale NATO, dar totusi acum avem prea putini rezervisti. Eu cred ca va fi un program de succes, pentru ca tinerii constientizeaza acum ca vor avea acces la un venit sigur si constant, vor avea parte de cursuri de formare si, foarte important, vor avea acces la cultura militara occidentala, lucru deloc de neglijat”, a explicat Aurel Cazacu.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *